Estonia jõudis samasse klassi Volvo ja BMWga

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia klaverite ajalugu ulatub aastasse 1893. Juba 20. sajandi keskpaigaks saavutasid Eesti klaverimeistrid nii kõrge taseme, et Estonia helid suutsid heldima panna isegi maailma ühe suurema massimõrvari Jossif Stalini. Ta sai pärast Balti riikide annekteerimist Estonia endale sünnipäevaks.
Estonia klaverite ajalugu ulatub aastasse 1893. Juba 20. sajandi keskpaigaks saavutasid Eesti klaverimeistrid nii kõrge taseme, et Estonia helid suutsid heldima panna isegi maailma ühe suurema massimõrvari Jossif Stalini. Ta sai pärast Balti riikide annekteerimist Estonia endale sünnipäevaks. Foto: Toomas Huik

Aastas jookseb ehitusmagnaat F. Richard Drake’i käest läbi ligi sada miljonit dollarit. Selle osa eest, mille võib kirjutada kasumi arvele, lasi ta hiljuti rajada Texases Houstoni lähedale eramuuseumi, Versailles’ koopia. Sinna oli vaja uhket tiibklaverit.


Drake ei ostnud maailmakuulsat Steinwayd, kuigi võinuks. Ei ostnud ka Blüthnerit, Schimmelit ega Grotrian-Steinwegi. Ta ostis Estonia. Ostis koguni kaks – teise pojale.
Kui Drake’i-sugused mehed, kes ei pea raha eriti lugema, vaid võivad südamerahus soetada selle, mida tõeliselt hindavad, valivad välja Eestis valmistatud Estonia, siis peab see andma märku pilli headusest.


Rahamehe antud kiitvasse hinnangusse võiks ju muigega suhtuda, kui seda ei kinnitaks tippasjatundjate kõrged reitingud. Ameerika klaveritehnoloog Larry Fine, kelle väljaantav Piano Book on maailma autoriteetsemaid klaverite reastajaid nende kvaliteedi järgi, kergitas mullu edetabelisse mahtuva 82 pilli seas Estonia 12. kohale.


See ei ole üksnes parim reiting, mida Ida-Euroopas toodetud pill kunagi välja on teeninud. Mahtumine esitosinasse tähendab, et kui Estonia oleks auto ja tegemist oleks sõidukite pingereaga, kuuluks see samasse klassi Volvo ja BMWga.


«Kui läksime Ameerikasse,» meenutab kümnendi tagust aega pianist Indrek Laul (40), Estonia klaverivabriku omanik, «olime viimaste hulgas. Meid võrreldi Nõukogude pillidega.»


Nüüdseks on Ameerikast saanud Estonia klaverite peamine turg. Mullu reisis Tallinnast üle Atlandi ookeani ligi 90 protsenti kolmesajast ekspordiks läinud pillist. Nende hind küünib 65 000 dollarini.


Estonia klaverit võib kuulda paljudes Ameerika suurtes kirikutes, nii pealinnas Washingtonis kui New Yorgis, nii Minnesotas kui Marylandis. Suve keskel näiteks otsustas Estonia soetada USA suuremaid juutide keskusi, New Yorgi kesksünagoog. Enne seda ostis Estonia Houstoni sümfooniaorkester. Ühtekokku müüb Estoniaid Ameerikas üle 40 kaupluse.


Pankuri tehingud


Oluline asjaolu, mis soosib Estonia tiibklaverite müüki USAs, mitte niivõrd Euroopas, on Ameerika kodude suurus. Kuulsal õhtuse jutusaate juhil Jay Lenol on isiklikus kollektsioonis sadakond unikaalset autot ja umbes teist sama palju mootorrattaid, mille kõrval leidub majapidamises ruumi ka ühele klaverile. See klaver on loomulikult Estonia.


Ühe kaupluse omanik rääkis Laulule, kuidas kord oli uksest sisse astunud investeerimispankur, mobiiltelefon kõrva ääres, ja ilma et oleks kõne katkestanud, marssis bubinga puidust poleeritud Estonia juurde ning andis käega märku, et see saadetaks talle koju. Nagu poe peremees märkas, oli pankur samal ajal Estoniaga ostnud telefoni kaudu ära ka ühe firma.


Selleks, et oma vabriku toodangut Ameerikas müüa, tuleb Laulul sageli reklaami- ja tutvustustööd teha. Ega see väga keeruline ole. Ta on maailmas teadaolevalt ainus klaverivabriku omanik, kes annab ka kontserte. Laul on lõpetanud New Yorgis kuulsa Juilliardi muusikakooli ja kaitsnud seal doktorikraadi. Aastal 2005 valis kool ta oma sajandal sünnipäeval saja aasta saja parema lõpetaja hulka.


Suve hakul kutsus hiljuti Ameerika Ülemkohtu liikme kohalt pensionile jäänud Sandra Day-O’Connor Laulu oma koduosariiki Arizonasse esinema heategevuskontserdil Tempe’is. Mõistagi mängis Laul Estonial, mille lasi seks puhuks sinna kohale saata.


Lisaks on Laul Estonia tutvustamiseks üles astunud Ellie Caulkinsi kodus. Tema nime kannab Colorados Denveris USA üks suuremaid ooperiteatreid. Samuti on ta esinenud Tennessees Nashville’is Ingrami tööstusimpeeriumi juhi Martha Rivers Ingrami kodus. Tema varanduse väärtuseks hinnatakse 2,5 miljardit dollarit.


Need on kõik suured kunstimetseenid, kelle ees tasub Estonia ja Eesti tutvustustööd teha, tõdeb Laul.


Head suhted on tal ajapikku kujunenud ka Barker Hickoxiga, kes spondeerib Ameerikas viit jazzfestivali, mis kõik kasutavad Estoniat. Kaks aastat tagasi otsustas Hickox Juilliardi muusikakoolis hakata välja andma klaveri magistriõppe stipendiumi, aga mitte enda-, vaid Estonia-nimelist.


Fännidest ei tule Estonial Ameerikas puudu. Maailma populaarsemas klaverifoorumis Piano World osutus Estonia temaatika mõni aeg tagasi sedavõrd kuumaks sõnaks, et naljahambad tegid ettepaneku nimetada foorum ümber Estonia Worldiks. Aga see mõte ei jäänudki naljaks. Estonia World, kus käib arutelu Estonia klaverite üle, on igati tegevuses. Tagatipuks on Ameerikas tekkinud Estonia omanike klubid ning korraldatakse Estonia omanike kokkusaamisi.


Vaimustav film


Eesti klaveri kuulsus Ameerikas levib ka paljusid teisi kanaleid pidi. Viimase kaheksa kuuga on tõsielufilmi Estonia klaverivabriku kerkimisest maailma tippu näidanud rohkem kui poolsada telekanalit, sealhulgas Discovery ja avalik-õiguslik PBS.
Tulemus: pärast filmi nägemist helistas Laulule muusikariistade poe omanik Põhja-Dakotast – olgem ausad: kes teab, kus see üldse asub? – ja palus vaimustusest põledes, et tahab samuti edasimüüjaks hakata.


Tõsielufilmi põhjal on antud välja koguni õppeotstarbeline DVD «Freedom’s Sound» («Vabaduse hääl»). On vale arvata, nagu vedeleks plaadid kuskil klassiruumi nurgas. Laulule helistasid pärast DVD vaatamist Texasest Wacost kahe klassi õpilased, kellega ta veetis kolm tundi, et telefonitsi nende küsimustele vastata.


Estonia edu pole jäänud märkamata ka Ameerika kõige suurematele rahaliigutajatele, kelle kõrval isegi Drake’i sugune magnaat on pelgalt poisike.


JPMorgan Chase, mis on Citigroupi järel USA suuruselt teine pank, kutsus mõni aeg tagasi kokku poolteist sada paremat ja edukamat klienti, kes on suutnud oma ettevõtte sama hästi kui nullist ehitada tunnustatud ja tugevaks ettevõtteks. Üks neist, kes selle au osaliseks sai, oli Indrek Laul Estonia klaverivabrikust Estoniast, Eestist.

Estonia klaverivabrik Tallinnas


•    Töötajaid 82–85.
•    88,8 protsenti mullusest toodangust läks USAsse.
•    Estoniaid müüb USAs 40 kauplust.
•    Estoniate hind USAs jääb 25 000 ja 65 000 dollari vahele.
•    Lisaks USA-le leiab Estoniaid Euroopa Nõukogu peakorteris Strasbourgis, konservatooriumides Moskvas ja Peterburis, Sibeliuse Akadeemias Soomes, Läti ja Leedu muusikaakadeemias jm.
•    Estonia klaverivabriku omanik Indrek Laul on abielus pianist Triin Lauluga, neil on kaks poega, Jakob (3,5) ja Bruno (2).
•    Perekond Laul elab New Yorgi lähedal Stony Pointis, kus asub ka Estoniate sissetoomiskeskus USAs.                                       

Allikas: Indrek Laul

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles