Stubb keeldus Soome meedia töösse sekkumast

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patria AMV-soomuk
Patria AMV-soomuk Foto: Repro

Soome riigil pole õigust sekkuda ajakirjanike töösse, teatas nende välisminister Alexander Stubb eile vastuseks Sloveeniale, kes saatis diplomaatilise noodi seoses YLE TV esitatud korruptsioonisüüdistustega soomlaste kaitsetööstuse Patria ja Ljubljana ametnike aadressil.


YLE saade MOT väitis esmaspäeval, et 73 prot­sendi ulatuses Soome riigile kuuluva Patria juhtkond andis soomukitellimuse eest Sloveenia tippjuhtkonnale eesotsas peaminister Janez Janšaga kokku 21 miljonit eurot (ligi 329 miljonit krooni) altkäemaksu.


Soome jahedad vastused


Janša teatas päev hiljem, et on süütu ja väitis, et Soome rahvustelevisioon teenib Sloveenia opositsiooni huve. Lisaks nõudis ta YLE-lt vabandust ja Ljubljana esitas Soomele diplomaatilise noodi.


YLE direktor Riitta Pihlajamäki vastas Janšale, et loeb asja lõpetatuks, sest nende väited põhinesid usaldusväärsetel allikatel.


Diplomaatilisele noo­­dile vastas välisminister Stubb kirjaga, kus kinnitas, et YLE tegutses pressivabaduse piires ja Soome valitsus sellesse küsimusse ei sekku. Eile õhtuks saabus Helsingisse Ljubljanast juba teine noot.


Üleeile õhtul ütles Sloveenia kaitseminister Karl Erjavec kohalikule telekanalile POP TV, et ootab Patrialt vastust selle kohta, mis laadi politseiuurimise all nende ettevõte on, ning kui seda ei saa, külmutab firmaga sõlmitud soomukitehingu.


Salastatud vastus


«Ma küsisin Patrialt täpseid selgitusi selle kohta, miks on nende inimesed vahistatud,» lausus Erjavec. Kirjalikus järelepärimises, mille Erjavec Patriale saatis, nõudis ta kinnitus, et juurdlus pole seotud Sloveeniaga sõlmitud soomukitehinguga.


«Niipalju kui mina aru saan, pole praeguse seisuga ohtu, et tehing tühistatakse,» sõnas eile õhtul Patria juht Olli Happonen. «Seni, kuni kohus kedagi süüdi ei tunnista, on ta süütu.»  


Happoneni sõnul on Pat­ria Erjavecile vastuse saat­nud, kuid selle sisu on salajane. Samas tunnistas ta, et müük võib juhul, kui altkäemaksuandmine tõestatakse, läbi kukkuda, sest nii näeb ette korruptsioonivastane klausel selle lepingus.


Soomukiost Patrialt on Sloveenia kümnendi suurim kaitsetehing. 2006. aastal sõlmitud lepingu järgi maksab Sloveenia Patriale 135 AMV-tüüpi soomuki eest 278 miljonit eurot ehk ligi 4,4 miljardit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles