Dollar on ühe kuuga teinud võimsa hüppe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal on 112 last, kes saavad päranduseks üle miljardi dollari
Venemaal on 112 last, kes saavad päranduseks üle miljardi dollari Foto: AFP / Scanpix

Viimased kuus aastat pidevalt odavusrekordeid püstitanud USA dollar on viimase kuuga kallinenud enam kui krooni võrra. Eile tuli rohelise ühedollarilise kupüüri eest maksta 10,99 krooni.


Vähem kui kuuga on dollar euro ja seeläbi ka krooni suhtes kallinenud üle kümne protsendi. Hansapanga valuutaturgude osakonna juhataja Art Lestbergi sõnul ei ole dollar nii kiirelt tugevnenud väga pikka aega.


Põhjusi tuleb tema hinnangul otsida siiski mitte USA majanduse olulisest tugevnemisest, vaid pigem valuutaturgudest, kus üks rahateenimise võimalusi on just valuutade väärtusele mängimine. «Dollar oli müüdud juba nii lühikeseks, et turg reageeris sellele hinnatõusuga,» lausus ta.


Lahtiseletatult tähendab see, et paljud investorid on siiani raha mängu pannud dollari edasise odavnemise lootuses. Sellisel juhul laenavad investorid dollareid, müüvad need maha näiteks eurode eest ning jäävad lootma, et mingi aja pärast saavad nad laenatud dollarid tagasi osta müügihinnast odavamalt. Kahe tehingu hinnavahe jääb neile kasumiks.


Viimasel ajal jäid aga ajavahemikud, mida investorid olid nõus ootama, väga lühikeseks ning sealt ka surve dollari kallinemisele.


Samas ei usu Lestberg, et dollari jätkuv kiire kallinemine kuigi tõenäoline oleks, sest USA majanduse tugevnemisest esialgu mingeid märke ei ole. «USA majanduskasv aeglustub ning inflatsioon on kasvamas,» tõdes ta.


Nii ennustab Lestberg, et lähikuudel jääb dollar mingisse vahemikku kõikuma ning alla kümne krooni hind enam ei lange. Hinnakõikumise vahemikuks pakub ta 10,3–11,3 krooni ühe dollari eest.


SEB pank prognoosib oma värskes Põhjamaade majandusülevaates, et dollari tugevnemine jätkub, sest intressikärped Euroopas tähendavad väiksemat vahet USA ja Euroopa lühiajaliste intresside vahel.


Kui eile maksis üks euro 1,424 dollarit, siis aasta lõpus võiks sama kurss SEB hinnangul olla 1,37 dollarit. Kroonides võiks üks dollar sellisel juhul maksta üle 11,4 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles