Võimuliidu tõetund saabub täna-homme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võimuliidu viimase hetke tõetund on käes: täna õhtul koguneb Reformierakonna juhatus kinnitama-vaidlustama koalitsioonileppe teksti ning homme kogunevad sama tegema sotsiaaldemokraatide ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogu.

Isegi võimuliidu moodustamist vedava Reformierakonna volikogus on tulemas pikad ja tulised vaidlused. Keegi pole naiivne – oodata on parastamist, etteheiteid, imestust ja nõutust. Valimiste võitjakaardid said paljude volikogu liikmete meelest kindlasti peenrahaks vahetatud ja rõõmu see ei tee.

Sellest hoolimata antakse leppele viimases hädas heakskiit – Taavi Rõivase kell riigikogult volituste saamiseks tiksub halastamatult viimast nädalat.

Homme kogunevad IRLi ja sotside volikogu, mis ei saa kindlasti olema lihtsamad, pigem vastupidi. Võimuvaldkondade jagamise seniseid spekulatsioone arvestades näib, et kohati on IRL saanud läbirääkimistel ja mitmete ultimaatumite esitamise järel kätte parema tulemuse kui sotsid.

Kui valdkondade jaotus saab täna avalikuks, tuleb volikogudel kinnitada ka ministrikandidaadid ja saada neile partei heakskiit.

Võimuliidu kõhklused keskendusidki nädalavahetusel valdkondade ehk ministrikohtade jaotusele ning eile õhtuks ei olnud ikka veel «midagi kindlat, kuni kõik pole kokku lepitud» ehk polnud teada, kuidas ministrikohad kolme erakonna vahel jagunevad.

Täna peaksid kogunema kõigi kolme erakonna juhatused, kelle voli on heaks kiita või tagasi lükata oma erakonna ministrikandidaadid. Küsitavusi oli eile õhtul veel ka koalitsioonileppe tekstis.

Rõivas tegi reedel partneritele esimese pakkumise, kuidas portfellid võiksid jaguneda. Sotside ja IRLi juhid ei olnud pakutuga nõus ja nii jätkusid terve nädalavahetuse vaidlused, kes millised kohad valitsuses saab.

Postimehe andmeil oli enam-vähem selge, et Reformierakond arvestab välis-, sise- ja haridusministri ning ühe majandusministri kohaga, tõenäoliselt ka euroministri portfelliga. Võimalik, et esimest korda ajaloos läheb Reformierakonnale põllumajandusministri portfell.

Nimedest võib arvata, et ministrikoha lootus on Keit Pentus-Rosimannusel, Hanno Pevkuril, Remo Holsmeril, Kristen Michalil, Jürgen Ligil.

Sotsid võiksid arvestada kultuuri-, kaitse ning ühe sotsiaal- ja ühe majandusministri portfelliga. Ministriportfellid võivad sellisel juhul minna Indrek Saarele, Sven Mikserile, Urve Palole ja Helmen Kütile.

IRLile jääks sellise jaotuse puhul rahandus-, justiits-, keskkonnaministri ning ühe sotsiaalministri koht. Kuna selle erakonna jõujooned on hetkel eriti segased, võib seal ministrite nimede osas igasuguseid üllatusi tulla. Konkurents neljale kohale on kõva ja saab näha, kas võiduka loosi tõmbavad välja Sven Sester, Marko Mihkelson, Kaia Iva, Jaak Aaviksoo või Liisa Pakosta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles