Eesti ja USA teevad Venemaa ja Valgevene kohal vaatluslende

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatluslend.
Vaatluslend. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide missioon, kuhu kuuluvad ka Eesti ametiisikud, teevad selle nädala esmaspäevast laupäevani vaatluslende Venemaa ja Valgevene territooriumi kohal.

«Lend sooritatakse rahvusvahelise Avatud Taeva lepingu raames USA vaatluslennukiga OC-135B,» ütles Vene riikliku tuumaohu vähendamise keskuse juht Sergei Rõžkov esmaspäeval.

Rõžkovi sõnul ei ole lennuki pardal relvi, seirelend viiakse läbi kokku lepitud marsruudil ning lennuki pardal viibivad Vene ja Valgevene spetsialistid, kes tagavad kokku lepitud lennuparameetritest ja kasutatavast tehnikast kinnipidamise.

Kaitseväe pressiesindaja kapten Arvo Jõesalu ütles Postimehele, et vaatluslendude käigus lendavad Eesti ja USA kaitseväelased üle erinevate militaarobjektide ja lennud jagunevad ka erinevatele päevadele.

Eesti ühines Avatud Taeva lepinguga 2005. aastal ja sellega võttis Eesti endale kohustuse vastu võtta kuni neli teiste lepinguosaliste riikide vaatluslendu oma territooriumi kohal aastas.

Vene Föderatsiooni vaatlejad käisid Eesti kohal lendamas viimati eelmise aasta juulis. Järgmine lend viiakse Eesti kohal läbi 2015. aastal.

Avatud taeva leping on üks osa Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni OSCE riikide julgeoleku- ja usaldusmeetmetest. Lepingu eesmärk on avatuse, julgeoleku ja usalduse arendamine riikide vahel, selle kitsam eesmärk on informatsiooni kogumine sõjalistest jõududest ning sõjalisest tegevusest.

Leping sätestab vaatluslendude läbiviimise leppega liitunud maade kohal ning informatsiooni kogumise õhust vaatlemise teel. Avatud Taeva lepingus on määratletud protseduurid ning vastuvõtva ja inspekteeriva riigi õigused ning kohustused lendude sooritamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles