Pevkur: Kõpu vallavalitsuse reis näitab vajadust haldusreformi järele

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Kõpu mõisamajas arendatakse Itaalia kultuuri, millega sõidavad tutvuma ka Kõpu vallaametnikud, mistap pannakse vallamaja uksed kümneks tööpäevaks kinni ja valla kodanikud on asjaajamiseks suunatud Viljandi maavalitsusse.
Suure-Kõpu mõisamajas arendatakse Itaalia kultuuri, millega sõidavad tutvuma ka Kõpu vallaametnikud, mistap pannakse vallamaja uksed kümneks tööpäevaks kinni ja valla kodanikud on asjaajamiseks suunatud Viljandi maavalitsusse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul näitab Viljandimaa Kõpu vallavalitsuse otsus sõita täies koosseisus Itaaliasse ja sulgeda kümneks päevaks uksed vajadust haldusreformi järele.

«Kui hulk valdasid ütleb riigi ja omavalitsuste vahelistel eelarveläbirääkimistel, et neil ei ole ühe, teise või kolmanda teenuse osutamiseks raha ja samas sõidab terve vallavalitsus täies koosseisus Itaaliasse, siis tekitab see küsimusi,» ütles Pevkur Postimehele.

Siseministri sõnul ta ei tea, kui palju läheb maksma Kõpu vallavalitsuse Itaalia reis, kuid eeldada võib, et see on vähemalt 500 eurot inimese kohta, kui mitte rohkem ja eeldatavasti käib lõppkokkuvõttes jutt suurtest summadest.

«Kõpu vallavalitsuse reisist kuuldes kontrollisin esmalt, kas tegemist pole 1. aprilli naljauudisega. Eriti arusaamatu on see, et vallaametnike reisile andis oma heakskiidu ka volikogu. Vallavalitsus pannakse kinni ajal, mil menetletakse veel toimetulekutoetuseid ning inimesed vajavad reaalselt igapäevaselt abi ja nõustamist,» sõnas Pevkur.

Reformierakonda kuuluv siseminister nentis, et suveperioodil on küll mõned vallavalitsused kollektiivpuhkusel ja seda ei saa neile ette heita,  küll aga on lubamatu vallavalitsuse töö katkestamine aprillis, kui inimesed aktiivselt valla poole pöörduvad.

Pevkuri hinnangul on jabur ka see, et Itaaliasse sõitis vallavalitsus täies koosseisus.

«Vallaametnikud käivad ikka täiendavaid kogemusi ammutamas ja see on normaalne. Kuid selleks piisaks ühest-kahest ametnikust. Aga et Itaaliasse sõidetakse in corpore ja võetakse kaasa mõisaga seotud inimesed, on minu jaoks täiesti arusaamatu,» ütles siseminister.

Pevkur märkis, et riigil ei ole võimalust omavalitsuste sellisesse käitumisse sekkuda, kuna põhiseaduse järgi on vallavalitsused autonoomsed ning riik omavalitsuste igapäevasesse tegevusse ei sekku. Siseministri sõnul on riik kehtestanud omavalitsuste tööle ainult teatud vähesed nõuded, näiteks selle, et vallasekretäril peab olema juriidiline haridus.

«Vallavalitsust saab vastutusele võtta vallavolikogu ja volikogu saab vastutusele võtta valija. Eks see juhtum jääb valijale kindlasti järgmiste valimisteni meelde,» sõnas Pevkur.

Siseminister lisas, et maavanem saab algatada omavalitsuse tegevuse üle järelevalve, aga seda vaid teatud juhtudel. «Oletame, et mõni isik jääb teenusest ilma, mida vald peab talle osutama. Sellisel juhul on kindlasti põhjust järelevalveks,» lausus ta.

Viljandimaa Kõpu vallavalitsus on tänasest kuni 17. aprillini suletud, kuna vallaametnikud sõidavad Itaaliasse koostöö- ja õppereisile. Lisaks vallaametnikele sõidavad reisile kaasa ka Suure-Kõpu mõisa ja külastuskeskuse töötajad. Reisile sõitis kokku 14 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles