Röövmõrvar tahab oma süüasja uut läbivaatamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Margus Ansu

Eaka naise röövmõrvas osalemise eest pika vangistuse saanud Enn Tuum tahab oma süüasja uut läbivaatamist, kuid on hädas selleks vajaliku teistmisavalduse koostamisega.

Tuum taotles riigilt õigusabi teistmisavalduse koostamiseks, kuid riigikohus esmaspäeval tema taotlust ei rahuldanud. Kui Tuum peaks siiski suutma teistmisavalduse koostada, peab kohus võtma seisukoha, kas juba jõustunud lahendiga süüasja uueks läbivaatamiseks on alust.

Tuuma süüdimõistmine jõustus lõplikult 2012. aasta veebruari keskel. Lisaks Tuumale esitas süüdimõistva lahendi peale riigikohtule kassatsioonkaebuse ka temaga koos kohtu all olnud Nikolai Grohovski, kuid ka tema kaebus ei saanud menetlusluba.

Tartu maakohus tunnistas 2011. aasta juunis Enn Tuuma süüdi tapmises piinaval viisil seoses röövimisega ja kindlustuskelmuses ning mõistis talle 15-aastase vangistuse. Kui esialgu oli talle esitatud süüdistus tapmises piinaval ja julmal viisil, siis kohtus leidis tõendamist vaid tapmine piinaval viisil.

Nikolai Grohovski tunnistas kohus süüdi grupiviisilises röövimises, mis on toime pandud raske tervisekahjustuse tekitamisega ja sissetungimisega. Grohovskit karistas kohus kaheksa-aastase vangistusega. Kui esialgu oli ka Grohovskile esitatud süüdistus tapmises piinaval ja julmal viisil, siis see ei leidnud kohtus tõendamist ning kohus kvalifitseeris süüdistuse ümber.

Röövimisele kaasaaitamises süüdistatud Sergei Tšolokjani mõistis kohus õigeks, kuna kohtus ei leidnud tõendamist, et ta oleks kaassüüdistatavatele osutanud kuriteole toimepanemiseks kaasabi.

Tuumale ja Grohovskile mõistetud karistuse kandmist arvestatakse nende kahtlustatavana kinnipidamisest, mis esimese puhul toimus 7. oktoobril 2009 ja teise puhul 23. septembril 2009.

Eeluurimisel kogutud andmetel tungisid Grohovski ja Tuum 2009. aasta ööl vastu 7. augustit Jõgevamaal üksi elanud 77-aastase naise elamusse ning peksid teda jõhkralt, et kannatanu avaldaks neile peidetud raha asukoha. Peksmise tagajärel sai naine hulgaliselt raskeid vigastusi, millesse ta ka suri.

Tšolokjan aitas uurimisandmetel röövimisele kaasa, juhatades kuritegelikke plaane kavandanud süüdistatavad kannatanu maja juurde. Enn Tuum sai lisaks süüdistuse ka kindlustuspettuses.

Kohus vahistas Grohovski 2009. aasta 24. septembril ning Tuumi vahistamiseni jõuti sama aasta 9. oktoobril. Tšolokjan viibis kohtueelsel ajal vabaduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles