Homsest on teatud lõikudel lubatud sõita 110 km/h

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteeamet tõstab neljarajalistel maanteelõikudel suurima lubatud piirkiiruse 110 km/h-ni.
Maanteeamet tõstab neljarajalistel maanteelõikudel suurima lubatud piirkiiruse 110 km/h-ni. Foto: Liis Treimann

Olulisi muudatusi võrreldes harjumuspärase liikluskorraldusega oodata ei ole, küll aga jääb mõnel tuttaval teelõigul piirkiirus 110 km/h tõstmata või keelatakse 110 km/h piirkiiruse võimaldamiseks mõned vasakpöörded.

Ka tänavu tõstetakse lubatud suurimat piirkiirust ainult neljarajalistel eraldatud sõidusuundadega maanteedel, kaherajalistel teedel jääb lubatud suurimaks sõidukiiruseks 90 km/h.

Allikas:
Allikas: Foto: maanteeamet

Võrreldes möödunud aastaga tõstetakse piirkiirust ka Tallinna ringteel Luige ning Haljala liiklussõlmedes kokku kuue kilomeetri ulatuses. Maanteeameti liiklusohutuse osakonna juhataja Erik Ernits rõhutab, et 2+2 lõikudel kiiremini sõitmine on võimalus, aga mitte kohustus.

Samas toob käesolev aasta kaasa mitu olulist muudatust piirkiiruste tõstmisel. Märtsist hakkas kehtima määrus, mille järgi tohib kiirust tõsta teelõikudel, kus kolmel viimasel aastal inimkannatanutega liiklusõnnetuste arv ei ületa keskmist. Vastasel juhul tohib piirkiirust tõsta ainult siis, kui antud lõiku on võimalik liikluskorralduslike vahenditega ohtumaks muuta.

Probleemseid teelõike on kaks. Tingimustele ei vasta lõik Tallinn-Narva maanteel Võerdla ja Jõelähtme vahel. Seega ei tõsteta maanteeameti liikluskorralduse osakonna juhataja Jaan Tarmaku kinnitusel tänavu piirkiirust Jõelähtme lõigul. Probleemiks on Jõelähtme läheduses olevad tagasipöörde ja vasakpöörde kohad.

Foto: maanteeamet

Teine probleemne lõik on Tallinn-Pärnu maantee Saue ja Ääsmäe vaheline lõik, kus keskmine liiklussagedus on ca 14 000 sõidukit ööpäevas. Sellel lõigul siiski tõstetakse piirkiirust, kuid selleks on aga vaja sulgeda neli tagasipööret. Lisaks kaks tehnilist hoolduse eesmärgil rajatud tagasipööret. Ümbersõit toimub olemasolevate sõlmede kaudu.

Laagri ja Ääsmäe vahelisel 12-kilomeetrisel lõigul tõstetakse kiirust orienteeruvalt kuu aja pärast, kui vasak- ja tagasipöörded on suletud ning sõidukijuhid on jõudnud uue liikluskorraldusega harjuda. Lähiajal paigaldatakse maantee äärde teavitavad märgid.

Maanteelt saab üldjuhul maha keerata Kanama või Jõgisoo viadukti kaudu, kuid maanteeamet soovitab sõidukijuhtidel kasutada ka Jälgimäe teed. Muudatus puudutab eelkõige ca 350 Saku valla Kanama ja Rahula küla elanikku, kelle teekond pikeneb Tallinnast koju sõites. Ning ka väiksemat osa Saue valla Jõgisoo küla elanikke, kelle teekond pikeneb linna sõites.

Tarmak kinnitas, et mitmed teelõigud, kus piirkiirust tõstetakse, on seotud erinevate ehitustöödega, mis tähendab, et piirkiirust tõstetakse pärast tööde lõppu või siis kuni suvise ehitusperioodini.

Kuna ilm on soojaks läinud, siis homme tõstetakse piirkiirust 94 kilomeetril, kokku tõstetakse tänavu piirkiirust 125 kilomeetril.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles