Galerii ja video: USA hävituslennukid lasid keskpolügoonil maasihtmärke

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lasid USA hävituslennukid F-16 kaitseväe keskpolügoonil Eesti ja Ameerika Ühendriikide õhuvägede õppuse käigus maapealseid sihtmärke.

Ameerika Ühendriikide õhuväe 510. eskadrilli ülema kolonelleitnant Christopher Austini sõnul on ühisõppus kulgenud plaanipäraselt ja annab eskadrilli pilootidele hea kogemuse.

«Meile on see õppus harjutamine koos sõpradega ja andnud meie pilootidele head praktikat taktikaliste ülesannete täitmisel. On väga oluline, et piloodid saavad oma tööd harjutada erinevates tingimustes ja erinevate üksustega,» ütles kolonelleitnant Austin. «Eestlaste panus selle õppuse korraldamisel on muljetavaldav ja meie koostöö on olnud väga hea. Samuti on väärtusliku kogemuse andnud õhk-õhk harjutused soomlaste ja rootslastega.»

Tänase harjutus kaitseväe keskpolügoonil nägi ette maasihtmärkide tabamist lennuki pardarelvadest ning kergemate harjutuspommide ja lasersihitavate pommidega. Samuti viisid USA hävitajad täna Soome ja Rootsi õhuruumis läbi õhk-õhk harjutuse ning sooritasid Eesti õhuruumis taktikalisi madallende.

Õhuväe staabiülema kolonelleitnant Riivo Valge sõnul on ühisõppus ameeriklastega andnud Eesti õhuväele kogemuse kuidas opereerida ühte eskadrilli Ämarist ja teadmise, et õhuväelased saavad sellega väga hästi hakkama.

«Lennubaas tagab eskadrilli maapealse toetuse, õhuseiredivisjon radaripildi ja lennukite sihitamise ning õhuväe staap koordineerib kogu õppust ning meie õhutulejuhid saavad ka harjutada,» ütles kolonelleitnant Valge. «Oleme loonud Eestisse head treeningutingimused, mida meie liitlased nüüd ka kasutavad. Kindlasti jätkame koostööd nii ameeriklaste kui soomlaste ja rootslastega. Järgmine sarnane õppus ameeriklastega on meil plaanis suve lõpus.»

Eesti õhuruumis toimuvad Eesti ja Ameerika Ühendriikide õhuvägede ühisharjutused aitavad arendada kahe riigi koostegutsemisvõimet. Samuti annab ühisõppus olulise panuse Eesti julgeoleku tugevdamisse.

19. märtsist kuni 17. aprillini kestval ühisõppusel kasutatakse õhk-maa polügooni ning õhk-õhk treeningalasid. Osa harjutusi toimub mitme kilomeetri kõrgusel Eesti õhuruumis ja osa madalatel kõrgustel kaitseväe

keskpolügooni kohal. Lisaks õppusel plaanitud madallendudele hävitatakse kaitseväe keskpolügoonil maapealseid sihtmärke. Lennukid kasutavad õppusel nii pardarelvi kui ka erinevaid pomme ja rakette, mis on nii lahing- kui ka õppeotstarbelised.

Õppusel osaleb lisaks Eesti õhuväele Ameerika Ühendriikide õhuväe 31. hävitajate tiiva 510. eskadrill, mis baseerub alaliselt Aviano lennubaasis Itaalias. Väliõppuse ajal asub hävitajatega F-16 relvastatud eskadrill Ämari

lennubaasis. Ühendriikide üksus viib läbi ka ühisharjutusi Soome ja Rootsi õhuvägedega. Ameerika lennukid kohtuvad Soome ja Rootsi lennukitega nende riikide õhuruumis.

Lisaks osalevad õppuse mõnel harjutusel Balti õhuturbeoperatsiooniga seotud Hispaania, Itaalia ja Poola hävitajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles