Briti ajakirjanik: Ilves ühtegi riiki välja ei toonud, see oli mu enda tõlgendus

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: SCANPIX

Briti ajalehe The Times ajakirjanik Roger Boyes kinnitas, et kuigi Eesti president kasutas intervjuu käigus mõistet «kasulikud idioodid», siis ühtegi riiki ta eraldi välja ei toonud.

Artiklis mainitud riikide nimekiri oli ajakirjaniku enda tõlgendus ning Boyes vabandab, et tema kirjutatu tekitas mulje, justkui oleks Eesti president konkreetseid EL liikmesriike välja toonud, kirjutab ERRi uudisteportaal.

Boyes ütles, et tagantjärele mõeldes võis Ilves «kasulike idiootidena» mõelda paremäärmuslikke organisatsiooni või lobitöö tegijaid, kes on Putiniga eraldi kokkuleppele jõudnud.

«President ei toonud Kreekat või Küprost eraldi välja, see oli mu enda tõlgendus,» lisas ajakirjanik, kelle väitel oli Ilves ettevaatlik ja riigimehelik.

Ta ütles: «Ma ei saa tegelikult rääkida riikidest või nimedest, kuid te võite teha omad järeldused.»

Kreeka välisministeerium teatas kolmapäeval, et kutsus välja Eesti suursaadiku Margus Rava, kellele esitati protest seoses president Toomas Hendrik Ilvese väljaandele The Times antud intervjuuga, milles president ütles, et Kreeka, Itaalia, Ungari  ja Küpros, kes soovivad Venemaa-vastaste sanktsioonide lõdvendamist, on «Putinile kasulikud idioodid», kes tema hinnangul lõhestavad ühtlasi ühenduse ühtsust.

Vabariigi presidendi kantselei teatel pole president Toomas Hendrik Ilves intervjuus The Timesile kasutanud ühegi riigi suhtes solvavat väljendit, mis talle on omistatud.  

Riigipea väljendas intervjuu käigus muret äärmuslike poliitiliste jõudude kohta Euroopa Liidus, kellele on olulised isiklikud majanduslikud huvid, mitte meie ühised väärtused, teatas kantselei pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles