Lukase maksuidee tekitab koalitsioonikaaslases imestust

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu rahanduskomisjoni juht, reformierakondlane Taavi Rõivas
Riigikogu rahanduskomisjoni juht, reformierakondlane Taavi Rõivas Foto: Peeter Langovits

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase tänase Postimehe arvamusküljel välja käidud idee kehtestada kõrgharidussüsteemi rahastamise puudujäägi lappimiseks kõrgharitud ja hästitasustatud palgatöölistele hiljem eraldi maks, pani imestama parlamendi rahanduskomisjoni juhti, reformierakondlase Taavi Rõivast.


«Mõneti üllatav, sest IRL tuleb välja sisuliselt uue maksuplaaniga,» ütles Rõivas. «Nad alles hiljuti ju deklareerisid, et ei poolda uute maksude kehtestamist.»

Rõivas märkis, et Reformierakonna lähtekohast võttes ei ole inimestele uue maksu kehtestamine kindlasti tore. «Pigem toetame endiselt seda, et lapsevanematel oleks võimalik pikema aja jooksul maksuvabalt koguda oma laste vastavale kontole haridusfondi raha. Mina näiteks oma tütre puhul nii teen,» rääkis reformierakondlane.

Rõivase sõnul on põhiküsimus Eestis siiski ülikoolihariduse kvaliteedis, mis ei tohi taanduda vastasseisule Tartu ja Tallinn, vaid peab oma kvaliteedilt kuuluma lõpuks nii-öelda Euroopa Liigasse.

«Haridusse lisavahendite panustamine on igati mõistlik, kuid lahendus ei saa olla uus maks, vaid pigem oleks vaja ülikooliharidusse kaasata rohkem rahastamist erakapitalilt.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles