Üliõpilasliit tunneb Lukase idees astmelise tulumaksu hõngu

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EÜLi juhatuse aseesimees Eimar Veldre
EÜLi juhatuse aseesimees Eimar Veldre Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Üliõpilaskondade liidu ühe juhi Eimar Veldre hinnangul tähendab haridusminister Tõnis Lukase välja käidud idee kehtestada kõrgharidussüsteemi rahastamise puudujäägi lappimiseks kõrgharitud ja hästitasustatud palgatöölistele hiljem eraldi maks varjatud moel astmelise tulumaksu kehtestamist ning Veldre pooldab kõrghariduse rahastamiseks pigem muid abinõusid.

Veldre sõnul on Eestis muu maailmaga võrreldes avaliku sektori ja erafirmade panus kõrghariduse finantseerimisse väike. «Me leiame, et suurendama peab nende kahe osapoole panust,» ütles Veldre.

Tema sõnul peaks igasuguse sisulise arutelu aluseks olema selgelt väljendatud eesmärk, mida õppemaksude või siis kõrgharitud inimestele eraldi maksu kehtestamine peaks teenima. «EÜL on veendunud ja seda on hakanud ka erinevate uuringute tulemused tõestama, et õppemaksude kehtestamine ei aita kaasa, vaid toimib vastu kõrghariduse eesmärkidele,» ütles Veldre.

Tema hinnangul on suurema sissetulekutega inimeste kõrgema maksustamise teema pigem üldise maksupoliitika küsimus. «Kõrghariduskassasse kohustuslike maksete tegemine pärast õpinguid ja teatud sissetuleku saavutamisel on sisuliselt astmeline tulumaks kõrgema sissetulekuga kõrgharitud inimestele,» ütles Veldre.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles