Reps: Lukase maksuidee pole uus

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps.
Mailis Reps. Foto: Mihkel Maripuu

Parlamendi Keskerakonna fraktsiooni liikme, kahel korral haridusministri ametit pidanud Mailis Repsi hinnangul pole praeguse haridusministri Tõnis Lukase välja käidud kõrgharidusmaksu idee iseenesest uus ja meenutab üht Austraalias toimivat mudelit.

Repsi sõnul tundub Lukase plaan olevat väga selle Austraalia mudeli moodi, mida juba Repsi ministriksoleku ajal analüüsiti. See seisneb selles, et üliõpilane kirjutab õppima hakates alla lepingu, et saab riigilt tasuta hariduse, mida inimene siis hiljem vastavalt oma sissetulekute astmele tagasi maksma hakkab.

«Mulle meeldib see süsteem just seetõttu, et kui inimesest saabki pärast ülikooli lõpetamist nii-öelda maailmaparandaja, kes ei teeni nii palju kui mõni teine temaga sama eriala lõpetanu, siis riik ei survesta teda liiga palju nende tagasimaksetega. Seejuures on selge, et säärane süsteem ei tasu end riigile kohe ära,» kommenteeris Reps.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas käis tänase Postimehe arvamusküljel välja idee kehtestada kõrgharidussüsteemi rahastamise puudujäägi lappimiseks kõrgharitud ja hästitasustatud palgatöölistele hiljem eraldi maks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles