Kelam: NATO õppeasutus võiks asuda Narvas

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

NATO võiks oma õppeasutuse või uurimiskeskuse rajada näiteks Narva või mujale Ida-Virumaale, leiab Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam.

«Idee on see, et NATO juuresolekut peaks Balti riikides selgelt tugevdama,» ütles Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Kelam tänases Raadio 2 saates «Ülekuulamine: NATO baasid Eestisse?».

Tema hinnangul on NATO struktuuride loomine Eestis oluline, sest see on kõige konkreetsem tegur, millega Venemaad mõjutada. «See on konkreetne kohalolek. Mida siin rajada, see on rohkem sõjaväelaste otsustada,» lisas ta.

Kelami väitel ei ole Eestil erilist kindlust, et Euroopa Liit reageeriks väga jõuliselt Venemaa suhtes. «Ja kui ta seda praegu ei tee, siis Venemaa kindlasti jätkab oma praegust arengut,» nentis ta.

Ta märkis, et tunneb hirmu selle ees, et tema Lääne kolleegid tunnevad hirmu Venemaa suhtes.

«Meie asi on saata sõnum, et kui me teeme koos midagi, siis me oleme tugevad. Venemaa tugevus on ühekülgne,» leiab Kelam.

Kelam märkis, et Venemaa ostab Euroopa rahadega ära Euroopa poliitikuid nagu Schröder ja Lipponen.

Rääkides suhetest Soomega, ütles Kelam, et Soomel on välja löönud 1991. aasta periood, kus Venemaaga olid erisuhted ja Eestist ning teistest Balti riikidest ametlikul tasemel pigem distantseeruti.

«Praegustes pingeolukordades on selgelt tunda seda finlandiseerumist ja ma vaatan, et isegi mu Soome kolleegid konservatiivsest parteist olid üsna ettevaatlikud Venemaa suhtes,» lausus Kelam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles