Tšehhi asevälisminister hoiatas Gruusia-tüüpi kriiside eest

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi asevälisminister Tomas Pojar (paremal) koos USA kolleegi John Roodiga.
Tšehhi asevälisminister Tomas Pojar (paremal) koos USA kolleegi John Roodiga. Foto: AFP / Scanpix

Enesekindel ja üha jõukamaks muutuv Venemaa testis sissetungiga Gruusiasse lääneriike, Tšehhi asevälisministri Tomas Pojari prognoosi järgi võib taolisi kriise samas regioonis veel ette tulla.


«Meid (läänt) testiti, me peaksime olema ettevaatlikud ja vankumatud,» rääkis Pojar kohtumisel Ühendriikide ametnikega Washingtonis, vahendas

Reuters

.

Väikse grupi Ameerika ajakirjanike ees antud pressikonverentsil rääkis ta, et Tšehhi võimude arvamuse järgi pole Venemaa invasioon Gruusiasse sugugi mitte viimane kriis, mis vastandab uue tugeva Venemaa lääneriikidega.

«Me poleks sugugi üllatunud kui sarnaseid sündmusi toimuks ka Krimmis,» rääkis ta.

Ka mitmed analüütikud on avaldanud arvamust, et Venemaa võib kasutada Lõuna-Ukrainas asuvat Krimmi poolsaart olukorra destabiliseerimiseks riigis.

Krimmi poolsaarel Sevastoopolis asub Venemaa Musta mere laevastiku baas ja valdav osa kohalikest elanikest on venelased.

«Me loodame, et seda ei juhtu,» märkis Pojar. «Kuid... olukord ei ole seal väga stabiilne ja ebastabiilsuse suurendamine poleks arvatavasti nii keeruline.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles