Sinisalu: kapo saab kinnitada kahte Eestist Süüriasse sõdima mineku juhtumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu ütles täna kaitsepolitsei aastaraamatu esitlusel, et kaitsepolitsei saab kindlalt rääkida vaid kahest Eestist Süüriasse sõdima läinust.

«Selliste juhtumite puhul on palju kumu. Meie saame rääkida kindlalt vaid kahest juhtumist,» ütles Sinisalu.

Üks selliseid mehi on Abdurrahman Sazanakov, kes enne Eestist lahkumist külastas regulaarselt Tallinnas Keevise tänaval asuvat islamikeskust, selgub kapo aastaraamatust.

Džihadistid kasutavad eriti räigelt lapsi ära oma sõnumite levitamisel. Fotol mustas Abdurrahman Sazanakovi tütar.

Eestist Süüriasse ja Iraaki siirdunute motivatsioon on olnud erinev. Sugugi mitte kõigil pole peamiseks motiveerivaks jõuks radikaalne usutõlgendus. Nii läks 2014. aastal Eestist sinna piirkonda võitlemissooviga Robert Lindmets, kes ei olnud ühegi religiooni aktiivne järgija.

Teadaolevalt on tema eesmärgiks sõdida ISILi vastu ja ta kuulub sealses mitme osapoolega konfliktis nende hulka, kes ei juhindu oma tegevuses usulisest fanatismist.

Sinisalu sõnul on üldine suundumus see, et kõikides riikides on järjest rohkem üksiküritajaid kes pole rühmitusega seotud, kuid on radikaliseerunud ja otsustanud et tuleb rünnata lääne väärtusi, juudi koole või ajakirjandusväljaandeid.

«Üksiküritajad on märksõna ja see on mure ELi julgeolekuteenistustele,» ütles kaitsepolitsei juht.

Sinisalu kinnitusel on Eestis terrorioht endiselt väike. «Me ei näe et meie islamikogukonnas oleks leidnud aset muutusi mis näitaksid et nende liikmed kujutaksid ohtu Eestile. Islamikogukonna juhtliidrid pole aga piisavalt tähelepanu pööranud ilmingutele et mõned liikmed tunnevad huvi radikaalsete teemade vastu,» rääkis ta.

Küsimusele, kui palju on Eestist läinud inimesi sõdima Ukrainasse, vastas Sinisalu, et seda teemat kaitsepolitsei alles kontrollib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles