Reedopalo ühishauast leitud hukkunud tuvastati

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastseliina kalmistule pandud metsavendade mälestuskivid
Vastseliina kalmistule pandud metsavendade mälestuskivid Foto: Kapo aastaraamat

Mullu õnnestus kaitsepolitseiameti ametnikel tuvastada kolm aastat tagasi Võrumaalt Reedopalo metsast leitud märgistamata ühishauast leitud, okupatsioonijõudude tapetud mehe ja naise isikud. 

2012. aasta sügisel tõid kaitsepolitsei ametnikud koostöös ekspertidega päevavalgele Võrumaalt Võru-Valga maantee äärest Reedopalo metsast neljast märgistamata hauast välja viie isiku säilmed – kolmes hauas ühe isiku säilmed ja ühes hauas kahe isiku säilmed, kirjutab kaitsepolitseiamet värskes aastaraamatus.

Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis tehtud meditsiinilise kriminalistika ekspertiis tuvastas, et üksikhaudades olid 35–45aastased mehed ning ühishauas 17–19aastane noormees ja umbes 30aastane naine. Kõikidel surnukehadel olid laskevigastused peas ja rinnus, naisel lisaks paranemistunnusteta lõualuu- ja ninaluumurrud, mis viitavad inimese peksmisele enne tapmist.

Aasta varem oli samast metsast leitud ühishaud kümne isiku säilmetega. Nende tuvastamiseks oli niidiotsa lihtsam leida, kuna ühes piirkonnas kümne isiku kadunuks jäämine oli Eestis erakordne sündmus isegi Teisele maailmasõjale järgnenud kommunistliku terrori ajal. Keskealisi mehi, kes jätsid oma elu Eesti metsades okupantide vastu võideldes, oli aga sadu. Nii keskendusid uurijad esmajärjekorras hukkunud noormehe ja naise isiku tuvastamisele.

Arhiividokumentide ja inimeste mälestuste abil otsiti andmeid Lõuna-Eestis 1950ndate alguses kadunuks jäänud naiste ja noormeeste kohta, kuid mitu esialgset uurimisversiooni lükkas ümber DNA-analüüs, kuni 2014. aasta suvel õnnestus mõistatus osaliselt lahendada.

DNA-analüüs kinnitas, et hauas oli 1933. aastal sündinud Eduard Kandver. Sellest võis järeldada, et samasse hauda oli maetud ka 1925. aastal sündinud Helmi Pikk. Kandver ja Pikk tapeti ENSV Riikliku Julgeoleku Ministeeriumi (MGB) Võrumaa osakonna operatiivgrupi poolt Võrumaal Lepistu külas 14. augustil 1950.

Kolme üksikhauda maetud mehe isikut ei ole veel õnnestunud tuvastada.

Märkimisväärne on, et MGB kasutas Reedopalo metsa mõrvatud tsiviilisikute matmiseks mitme aasta jooksul (Kandver ja Pikk tapeti 1950 ja Richard Vähi juhitud kümneliikmeline metsavendade salk 1953).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles