Venemaa otsib üha uusi võimalusi, kuidas Eestis propagandat levitada

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli propaganda «halva tahte saadiku» saabumine. Euraasia Majandusühenduse Instituudi peadirektor Vladimir Lepehhin ja Aleksandr Kornilov Tallinna raudteejaamas.
Kremli propaganda «halva tahte saadiku» saabumine. Euraasia Majandusühenduse Instituudi peadirektor Vladimir Lepehhin ja Aleksandr Kornilov Tallinna raudteejaamas. Foto: Kaitsepolitseiamet /aastaraamat 2014

Lisaks Vene propagandakanalile «Sputnik», mis Eestis ajakirjanikke otsib, alustas möödunud sügisel Eestis, Lätis ja Leedus tegevust ka meediaprojekt Baltnews, mis ka kaitsepolitsei aastaraamatusse jõudis. 

2014. aasta oktoobri lõpus avaldas Poliitilise Analüüsi Keskus (PAK) Moskvas analüüsi «Vene Soft Power» («Russkaja Soft Power»).

Dokumendist ilmneb, et Venemaa pehme jõuna nähakse eelkõige «Venemaa välispoliitilist propagandat», mille eesmärgiks on lääneriikide avaliku arvamuse ning organisatsioonide, poliitilise ja majandusliku eliidi mõjutamine Venemaa välispoliitilistest huvidest lähtuvalt, selgub kapo aastaraamatust.

Analüüsis leitakse, et propagandainstrumente on vaja täiustada, integreerida ja koostööd tugevdada. Nimetatud instrumentidena nähakse eelkõige uusi välisriikidesse suunatud propagandakanaleid.

Näiteks võib tuua Venemaa riikliku informatsiooniagentuuri Rossija Segodnja loomise 2013. aastal. Sellele eelnes ingliskeelse telekanali Russia Today loomine, mis (nüüd juba informatsiooniagentuuri Rossija Segodnja koosseisus RT nime all) edastab teleuudiseid ka araabia, hispaania ja saksa keeles.

Rossija Segodnja uue projekti, multimeediakanali Sputnik ambitsiooniks on edastada multimeediasisu raadiojaamade, veebilehtede ja  pressikeskuste vahendusel 34 keeles, sh eesti keeles.

Loodi Baltnewsi bränd

Aastaraamatu ilmumise ajaks on Sputnik alustanud Eestist kanalile sobivate ajakirjanike otsimist. Sputniku tegevust Baltimaades juhib Andrei Blagodõrenko.

Veel üheks selliseks näiteks on ka Rossija Segodnja rahastatava Baltnewsi meediabrändi loomine Balti riikides. Nimelt käivitati Eestis, Lätis ja Leedus 2014. aasta oktoobris uus meediaprojekt: ühtse kaubamärgi Baltnews all alustasid tegevust venekeelsed portaalid baltnews.ee, baltnews.lt ja baltnews.lv. Kavas on arendada neis kanalites multimeediasisu, lisada (interneti)televisiooni ja raadio võimekust.

Veebilehe baltnews.ee tegevust Eestis korraldab kohaliku Venemaa Kaasmaalaste Koordinatsiooninõukogu liige ja propagandaportaali baltija.eu juht Aleksandr Kornilov.

Projekti rahastatakse Hollandis registreeritud ja Rossija Segodnjaga seotud isikute kontrollitava Media Capital Holding BV kaudu.

Üks Baltnewsi projekti käivitajaid oli aktiivselt Venemaa naaberriikides mõjutustegevuses osaleva Euraasia Majandusühenduse Instituudi peadirektor Vladimir Lepehhin, kes 2014. aasta kevadel külastas Eestit.

Lepehhin kuulub Rossija Segodnja ja Aleksandr Zinovjevi Biograafia Instituudi loodud Zinovjevi Klubisse.

Selle Kremli propaganda ajutrusti kaasesimeheks on Rossija Segodnja peadirektor Dmitri Kisseljov. Kohtumistel Kornilovi ja teiste aktivistidega arutati Baltnewsi projekti käivitamist ja rahastamist.

Refereeritud kaitsepolitsei aastaraamatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles