Paet: Eesti on valmis Gruusia rahuvalvemissiooni panustama

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet 16. augustil Gori linna kahjustusi vaatamas.
Urmas Paet 16. augustil Gori linna kahjustusi vaatamas. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liit (EL) peab arutama võimalusi rahuvalvemissiooni saatmiseks Gruusiasse ning Eesti on valmis vastavalt võimekusele sellesse panustama, ütles välisminister Urmas Paet.

Rääkides rahuvalveformaadist Gruusias, rõhutas Paet, et see peab kindlasti muutuma, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

«Venemaa ei saa enam konflikti ühe osapoolena osaleda rahuvalves Gruusias,» nentis Paet täna Avignonis ELi välisministrite mitteametlikul kohtumisel.

Paeti sõnul tuleb võimalikult kiiresti kokku leppida ELi vaatlusmissiooni saatmiseks Gruusiasse. «Otsusele tuleks jõuda ELi välisministrite kohtumisel 15. septembril,» lisas ta.

Paet lausus, et välispoliitilises plaanis on hädavajalik mõtestada lahti ELi edasine suhtlus Venemaaga. «Venemaa käitumine näitab paradigma muutust ja EL peab oma poliitikat vastavalt kohandama. See on seotud ka Gruusiaga sõlmitud 6-punkti vaherahuleppe täitmisega,» lisas ta.

Gruusia ülesehitamisest kõneldes nentis välisminister, et ELi liikmesriigid peavad jätkama abi andmist Gruusiale, kuna humanitaarabi vajadus on endiselt suur. «Rahvusvaheline Gruusia doonorite konverents peaks toimuma võimalikult ruttu,» sõnas Paet. «Samuti peab EL liikuma kiiresti edasi viisalihtsustus- ja süvendatud vabakaubanduslepingute sõlmimise suunas Gruusiaga,» lisas ta.

Paet rõhutas ka eelseisva ELi-Ukraina tippkohtumise olulisust. «On äärmiselt oluline, et EL võtaks arvesse muutunud olukorda ning kinnitaks Ukrainale ELi liikmesuse perspektiivi,» lisas Paet.

ELi välisministrid rääkisid, et tänasel hetkel on ELi jaoks olulisem kui varem tugevdada suhteid Ida-Euroopa riikidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles