Advokaat: Kohvri kohtuotsus sõltub ekspertiiside tulemustest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver Moskva Lefortovo kohtus.
Eston Kohver Moskva Lefortovo kohtus. Foto: Jaanus Piirsalu

Venemaal spionaažis süüdistatavale Eesti kaitsepolitsei töötajale Eston Kohvrile võidakse sel neljapäeval esitada tutvumiseks mitme ekspertiisi, sealhulgas riigisaladuse ekspertiisi, tulemused, millest sõltub suuresti tema kohtuotsuse raskus, ütles Vene riigi poolt Kohvri kaitsjaks määratud advokaat Jevgeni Aksjonov.

«Sellest ekspertiisist pidi selguma, kas andmed, mida Kohver tahtis FSB ohvitserilt küsida või küsis, sisaldasid Venemaa riigisaladust. Sellest, millisest informatsioonist nimelt jutt käib, sõltub suurel määral Kohvrile Pihkva kohtus langetatava otsuse raskus,» selgitas Aksjonov.

FSB ehk Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse ohvitser, kellega Kohver olevat kontakti otsinud, esineb advokaadi sõnul kohtus tunnistajana.

Aksjonov teatas, et neljapäeval esitab uurija Kohvrile tutvumiseks ka tema juurest kinnipidamisel leitud püstoli ja eritehnikavahendi osas tehtud ekspertiisi ning psühhiaatrilise ekspertiisi tulemused.

«Eritehnikavahendi ekspertiis peab näitama, kas Kohver kasutas seda salastatud teabe hankimiseks. Püstoliekspertiis peab näitama, kuidas seda relva on varem kasutatud ja kas sellest relvast on varem Venemaa territooriumil tapetud. Psühhiaatriline ekspertiis peab näitama, kas Eston Kohver on süüdiv, kas ta annab aru oma tegudest, kas ta võis tegutseda afektiseisundis, ühesõnaga - kas ta on psüühiliselt terve,» selgitas advokaat.

Ta lisas, et Kohvril on õigus enne ekspertiiskokkuvõtete allkirjastamist nende kohta omapoolseid märkusi esitada.

Aksjonov lubas neljapäeval Kohvri ülekuulamise juures olla.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel.

Kaitsepolitseinik Eston Kohver viidi füüsilist jõudu kasutades ja relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Sestpeale on Kohvrit hoitud Moskva Lefortovo vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles