Mikser: koos liitlastega suudab Eesti heidutada iga agressorit

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Sven Mikser ja Saksamaa kaitsmeinister Ursula von der Leyen.
Kaitseminister Sven Mikser ja Saksamaa kaitsmeinister Ursula von der Leyen. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Sven Mikser ütles täna pärast kohtumist Saksamaa kaitseministri Ursula von der Leyeniga, et Eesti suudab koos liitlastega heidutada iga võimalikku agressorit.

«Ärme laseme end hirmutada juttudest Venemaa agressiooni järgmistest sihtmärkidest,» ütles Mikser pärast Saksa kolleegiga kohtumist Tallinnas pressikonverentsil.

Mikseri sõnul on Saksamaa mitmekordne osalemine Eesti, Läti ja Leedu õhuturbemissioonil on olnud väga nähtav. «Me oleme tänulikud Saksamaale panuse eest ja ootame Luftwaffet septembris 2015 taas uuele rotatsioonile,» ütles Mikser.

Eesti kaitseminister tervitas Saksamaa otsust lähetada Bundeswehri ohvitserid alliansi piiririikidesse loodavatesse NATO juhtimiselementidesse. Mikseri sõnul on see samm tugev märk alliansi ühtsusest ja tõsistest plaanidest heidutust veelgi suurendada.

Ursula von der Leyeni sõnul jagatakse Saksamaal Eesti muresid ja ohutaju. «Kinnitan, et need mured ja ohutaju, mida Eestis tuntakse, on ka meie jaoks tajutavad. Teie mured on ka meie mured. Põhja-Atlandi liidu ühtsuses ei ole mingisugust küsitavust, artikkel viis kehtib,» ütles Saksamaa kaitseminister.

Saksa kaitseministri sõnul annavad Eesti ja Saksamaa kaitsekoostöös lähiajal tooni ühised õppused ja jätkuv osalemine Eesti, Läti ja Leedu õhuturbemissioonil.

«Ka sel aastal on neli hävitajat Eesti, Läti ja Leedu õhuturbemissiooniga seotud ning need lennukid hakkavad baseeruma Ämari lennubaasis,»  ütles von der Leyen. «Saksamaa kaitseväelased võtavad sel ja järgmisel aastal osa rahvusvahelisetest õppustest Eestis,» lausus ta.

Eestis visiidil viibiv Saksamaa kaitseminister kohtus president Toomas Hendrik Ilvese, peaminister Taavi Rõivase ja kaitseminister Sven Mikseriga. Samuti külastas ta NATO küberkaitsekoostöö keskust. Minister von der Leyen lahkub Eestist pärastlõunal ning suundub edasi Lätti.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles