Herkel: Gruusia sündmuste juured on Tšetšeenias

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidutsevad osseedid Lõuna-Osseetia ja Venemaa lippudega Tshinvalis.
Pidutsevad osseedid Lõuna-Osseetia ja Venemaa lippudega Tshinvalis. Foto: AFP / Scanpix

Praegu Gruusias toimuv on otseselt seotud Tšetšeenias seitse-kaheksa aastat tagasi aset leidnuga, leiab riigikogu liige Andres Herkel.

«Ulatuslik vägivald tsiviilelanike vastu, mis jäi karistuse ja adekvaatse reaktsioonita, on Venemaa tänaste arengute otsene põhjus,» kirjutab Herkel oma blogis.

Tema sõnul on muutunud nii palju, et Gruusia-vastase agressiooniga tõestas Venemaa valmisolekut rakendada sõjalisi meetmeid ka väljaspool oma rahvusvaheliselt tunnustatud piire.

«Kas keegi mäletab, et täna on Tšetšeeni Vabariigi Itškeeria väljakuulutamise päev? Kui küsin, siis järelikult mina mäletan. Aga laiem avalikkus seda vaevalt mäletab – nagu kipub meelest minema kogu Tšetšeenia riikluse tekitamise katse,» kirjutab Herkel.

Tema hinnangul on Tšetšeenia lääne infovälja jaoks koht, kus justkui hiljuti toimus midagi, aga nüüd on venelased asja ühe kohaliku pealiku abiga kontrolli alla võtnud.

«Kindlasti pole Moskval kavas rahvaste enesemääramissoovile vastu tulla, kui see peaks juhtuma Venemaa enda piirides. Aga selleks, et sellised soovid üldse kunagi ei tekiks, ei jää üle vist muud, kui režiimi haaret tugevdada,» nentis riigikogu liige.

Tema väitel on Venemaa asunud teele, kust tagasiteed on raske leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles