Paet peab EL ja Venemaa piirivalve ühisõppust sobimatuks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Peeter Langovits

Europarlamendi liige Urmas Paet leiab, et Euroopa Liidu riikide ja Venemaa piirivalveteenistuste ning Frontexi planeeritav juuni lõpuni kestev ühisõppus Zapad 2015 ei ole praeguses rahvusvahelises olukorras sobilik, muuhulgas ka Eston Kohvri röövimise tõttu.

Paet saatis sel teemal märgukirja Euroopa Liidu välisasjade kõrgele esindajale Federica Mogherinile, Euroopa Komisjoni migratsiooni ja siseasjade volinikule Dimitris Avramopoulosele ja Euroopa piirivalveagentuuri Frontex juhile Fabrice Leggerile.

«On selge, et Vene piirivalvurid olid seotud Eesti kaitsepolitsei ametniku Eston Kohvri röövimisega või olid selle toimumisest vähemasti teadlikud,» ütles Paet. «Samuti ei ole õppuse toimumine kooskõlas Euroopa Liidu ühise välis- ja julgeolekupoliitikaga, arvestades olukorda Ukrainas ja seda, et Vene piirivalvurid on aktiivselt osalenud Krimmi okupatsiooni toetamises ning aidanud kaasa relvade toimetamisele Ukraina territooriumile,» lisas ta.

Paet tõi kirjas välja, et Venemaa kasutab ühisõppusel oma relvajõude, millega teised osalejad pole nõustunud.

Samuti on kohatu harjutuste nimetus. «Õppuse nime Zapad saab seostada ka sõjaliste õppustega, kuivõrd Venemaa on varasemalt kasutanud seda nimetust Euroopa riikide vastase legendiga sõjaliste treeningute puhul. Samas piirivalvete koostöö ei peaks olema sõjalise iseloomuga,» lisas ta.

Samuti leidis Paet, et juhul kui Euroopa Liidu liikmesriigid osalevad praegusel ajal ühisõppusel, siis kahjustab see Euroopa Liidu Ukraina sündmustest tuleneva Vene-suunalise poliitika tõsiseltvõetavust. «Eesti, Läti ja Leedu ei osale minu andmetel nendel ühisõppustel ning on sellest ka asjassepuutuvaid teavitanud,» ütles Paet. «Võttes arvesse ülaltoodud argumente, soovitan  ümber hinnata nende õppuste sobilikkus ELi riikidele ja institutsioonidele ning reageerida vastavalt sellele,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles