Jupiter võidakse Kuuga segamini ajada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jupiteri võidakse Kuuga segamini ajada
Jupiteri võidakse Kuuga segamini ajada Foto: SCANPIX

Sel nädalal on oht, et Jupiter aetakse Kuuga segamini.

20. septembril oli Jupiter Maast vaid 592 miljoni  kilomeetri kaugusel, kirjutab earthsky.org.

21. septembril liigub Maa Jupiteri ja Päikese vahel. Kõik need asjaolud – Jupiter on Kuule lähedal, Jupiter on Maale lähedal, Maa liigub Jupiteri ja Päikese vahel, on omavahel seotud.

Kõik see saab aset leida, kuna Jupiteri, nagu ka Maa orbiit, ei ole ideaalselt ümar. Jupiter on Päikesele lähimas asendis umbes kuue kuu pärast, märtsis 2011.

Maa liigub Jupiteri ja Päikese vahel üsna sageli, kuna Maal kulub Päikese ümber tiiru tegemiseks aasta. Jupiteril, millel on suurem orbiit ja aeglasem liikumine, kulub aga 12 aastat.

Jupiter ilmub pärast Päikese läände loojumist idataevasse. Säravat Jupiteri kõige parem vaadelda keskööl, enne kui Päike idast uuesti kerkib. Oktoobris ei ole Jupiter enam nii selgelt nähtav, kuna nii Maa kui ka Jupiter on edasi liikunud.  

Ka Uraan liigub peaaegu samaaegselt Maast üsna lähedalt mööda, kuid tema orbiit on 2,7 miljardi kilomeetri kaugusel. Maalt vaadates on Uraan Jupiterist märgatavalt tumedam, selle tõttu on teleskoop vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles