Galerii: Baltikumi kaitseväelased harjutasid koostööd

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõpeb Lätis Adaži polügoonil kümme päeva kestnud Balti pataljoni koostööharjutus Gungnir, millel osales ligi 1000 kaitseväelast Eestist, Lätis ja Leedust.

«See õppus näitab selgelt, et Balti riigid on valmis panustama ühise jõuna meie julgeolekusse,» ütles õppuse läbiviija, Scoutspataljoni staabiülem major Mart Sirel. Ta lisas, et sõdurite moraal on kõrge ja kindlasti saab koostööharjutustele pandud eesmärkide täitmisega rahule jääda.

Balti pataljoni õppuse esimeses, 6. kuni 11. aprillini kestnud etapis harjutasid kolme riigi kaitseväelased lahingulist tegutsemist oma riigi kompanii koosseisus. Seejärel toimus üksuste ning nende ülemate vaheline koostöö pataljoni tasemel, mis kulmineerus täna lõppenud taktikalise lahinguharjutusega. Kolme Balti riigi kaitseväelastest moodustatud pataljonile tegid vastutegevust Läti 1. jalaväebrigaadi kaitseväelased, edastas kaitseväe pressiesindaja.

Õppusel osalenud isikkooseisust ligi poole moodustab Balti pataljoni juhtriigi Eesti kaitseväe Scoutspataljoni 450- meheline kontingent. Läti ja Leedu panustavad kumbki ühe jalaväekompaniiga, samuti pioneeri- ja tankitõrjerühmadega, õhutulejuhtidega ning sõjaväepolitseinikega. Koostööõppuse teises etapis toetasid Balti pataljoni taktikalist tegevust Eesti õhuväelased ühe helikopterimeeskonnaga.

Balti pataljon valmistub võimalikuks osalemiseks 2016. aasta NATO reageerimisjõudude kooseisus. Pataljoni väljaõpe jätkub juunis Ameerika Ühendriikide eestvedamisel korraldatava maaväeõppusega Saber Strike ning oktoobris ja novembris Hispaanias toimuva NATO reageerimisjõudude õppusega Trident Juncture.

Balti riigid moodustasid ühise pataljoni juba kolmandat korda. Esimene ühispataljon tegutses aastatel 1994 - 2003 ning andis toona paljudele kaitseväelastele esimese rahvusvahelise koostöökogemuse. 2010. aastal panustasid Balti riigid ühise pataljoniga NATO reageerimisjõudude 14. rotatsiooni koosseisu.

Scoutspataljoni isikkoosseis ja tehnika alustavad Adaži polügoonilt tagasiliikumist kodubaasi Paldiskisse täna õhtul ühtse kolonnina marsruudil Adaži - Ikla - Pärnu - Märjamaa - Kanama rist - Paldiski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles