Politoloog: Rahvaliitu ei maksa lõplikult maha kanda

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: : kollaaž Katri Karing

Tallinna Ülikooli politoloogi Tõnis Saartsi sõnul kisuvad sisepinged Rahvaliidu maine valijaskonna silmis veelgi alla, kuid ometi säilib võimalus, et erakond pääseb märtsis riigikokku.

«Päris maha kanda ei maksa hetkel ühtegi praegusest kuuest parlamendierakonnast. Aga lootused valimiskünnist ületada ei ole Rahvaliidu puhul ülemäära kõrged,» ütles Saarts Postimees.ee’le.

Rahvaliidu šanss märtsis taas riigikokku pääseda oleneb politoloogi sõnul valimissituatsioonist, mis sõltub paljus ka ülejäänud erakondade käitumisest.

«Kui Rahvaliidu potentsiaalne valija näeb, et erakonnas on väga tõsised pinged, ning pole selge, kes on erakonna tulevane juht ja millised on tema eesmärgid, siis ei tekita see temas entusiasmi antud erakonda valida,» rääkis politoloog.

Saartsi hinnangul on reaalne, et sisepinged ei pruugi leida lahendust sügisesel erakonna kongressil, vaid kanduvad edasi ka valimiste-eelsesse aega.

«Isegi kui tulevad uued juhid, siis võtab neil sisseelamine aega ja pole ka garantiid, et nad suudavad juba ammu Rahvaliidus küdevate sisevastuoludega toime tulla,» kõneles Saarts.

«Seesugune ebamäärane olukord on vahetult enne valimisi väga ohtlik ja seda iseäranis erakonna jaoks, kelle saatus ripub sisuliselt juuksekarva otsas.»

Kui erakond saab uue ja mitte just väga tuntud juhi, tekitab see valijates tema sõnul lisasegadust.

«Teine lugu on muidugi, kui uue juhi näol on tegemist särava ja tuntud isikuga, kelle kohta me tõesti ütleme, et ta ongi inimene, keda oleme kogu aeg oodanud Rahvaliidu etteotsa,» rääkis Saarts.

Ta ütles, et selline isik saab näiteks olla Arnold Rüütel, kuid et president sellise sammu teeks, seda pidas ta üsnagi ebareaalseks.

See, et Rahvaliidu sisepinged meediasse jõuavad, näitab Saartsi hinnangul erakonna distsipliini ja organisatsioonikultuuri.

«Teatud Eesti erakondadel ongi kombeks pesta oma musta pesu ajakirjanduse vahendusel. Enamasti on tegu parteidega, kus on suhteliselt suur killustatus ja seetõttu kasutatakse ajakirjandust ühe võitlusrelvana.»

Rahvaliidu peasekretäri Lauri Vitsuti ja esimehe Juhan Aare leeri vastuolud lõid kolmandat korda avalikkuse ees lõkkele eile, kui erakonna juhatus üritas ebaõnnestunult Vitsutit umbusaldada ning volikogu võttis maha oma Aare-meelse esimehe Uno Silbergi.

Rahvaliidu keskkontor saatis seepeale laiali teate, et erakonnas siiski suuri lahkhelisid pole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles