IRLi tipp-poliitikud käivad inimeste uste taga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu ja Ken-Marti Vaher käivad kodudes inimeste muresid kuulamas
Urmas Reinsalu ja Ken-Marti Vaher käivad kodudes inimeste muresid kuulamas Foto: Sergei Trofimov / Den za Dnjom

Eile õhtul kella poole 21 ajal uksekella peale koduust avama läinud Kristiine elanik oli võrdlemisi üllatunud, kui nägi ukse taga Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretäri Ken-Marti Vaherit.

Eesti üks tipp-poliitikutest tutvustas end ning tundis huvi mehe murede vastu. Kümmekonna minuti pikkuse vestluse jooksul tegi poliitik märkmeid, elanik andis aga lõpuks Vaherile oma e-posti aadressi ning ees- ja perekonna nime. «Ootamatu oli see, et suhteliselt hilisel ajal kella lasknud poliitik ei kohkunud ukselt tagasi, nähes korteriomaniku süles paari nädala vanust last,» vahendas Postimehele samal ajal toas viibinud perekülaline. «Kuid pereisale meeldis oma arvamust avaldada ja nad rääkisid päris pikalt.»

IRLi peasekretär Ken-Marti Vaher ütles Postimees.ee’le, et on kodust kodusse inimeste muresid kuulamas käinud viimase kümne päeva jooksul. «Tegin seda eile, tegin eelmisel nädalal - nii kui vähegi mahti, käin inimeste juures, et kuulata, küsida nende arvamust ja võtta seda arvesse IRLi valitsemisprogrammi aastateks 2011-2014 koostamisel,» lausus ta.

Vaheri sõnul käivad peale tema kodudes veel teisedki IRLi juhtpoliitikud, näiteks regionaalminister Siim Kiisler, Põlva maavanem Priit Sibul, riigikogu liige Urmas Reinsalu, erakonna poliitsekretär Margus Tsahkna ja Tartu piirkonna esimees Peeter Laurson. Ta lisas, et IRLi inimesed käivad kodudes inimesi kuulamas vähemalt septembri lõpuni.

«Meie eesmärk on küsida tavaliste Eesti inimeste käest silmast silma, millised on nende igapäevased probleemid, või ka valdkonnad-teemad, mida oskavad välja tuua. Ja küsin ka mõnda olulist algatust, ideed, ettepanekut, mida võiks IRL ära teha.»

Vaheri kinnitusel on tema isiklikult jõudnud ära käia juba sadades peredes. «Püüan iga oma vaba hetke õhtupoolikul selle peale kulutada, see seondub IRLi üleriigilise küsitlusega üle Eesti, meie vabatahtlikud ja poliitikud käivad kokku tuhandete uste taga.»

Võetakse hästi vastu

«Meie koputame inimeste ustele ja teeme seda täiesti juhuslikult, ilma eelneva kutseta. Võin öelda, et vastukaja on äärmiselt positiivne,» sõnas Vaher.

«Kui üldiselt poliitikud on võrdlemisi enesekesksed ja arvavad, et teavad paljudest asjadest, siis IRLile tundus, et mõistlik on küsida kõigepealt inimestelt, millised on tänased mured ja soovitused meile ning neid arvesse võttes kujundada oma seisukohad järgmiseks neljaks aastaks. Ilma inimesi kuulamata, ma kardan, et arusaam ühiskonna tegelikest vajadustest võib olla vildakas,» lausus riigikogu liige.

Küsimusele, kas ta midagi päris uut ka on kuulnud, vastas Vaher: «Inimeste üldine arusaam sõltub võrdlemisi palju inimese sotsiaalsest taustast ja vanusest. Noored ja keskealised lastega pered toovad välja, et kõrgharidus võiks olla kättesadav kõigile õpihimulistele inimestele olenemata nende taustast. Vanemad inimesed toovad välja, et ravimid võiksid olla kättesaadavamad ja probleemid arstiabiga.» Samuti on räägitud talle lasteaiakohtade nappusest ja lasteaedade äärmiselt kehvast olukorrast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles