Ruhnu unikaalne tuletorn avatakse külastajatele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruhnu
Ruhnu Foto: Kaido Haagen

Ruhnu vallavanem Jaan Urvet esitas veeteede ametile taotluse Ruhnu tuletorni külastajatele avamiseks.

Veeteede amet toetas algatust, aga meenutas vallavanemale, et Ruhnu tuletorni kasutatakse meresõiduohutust tagava navigatsioonimärgina, kirjutab Saarte Hääl. «Kuid tuletorni kinnistu samaaegselt kasutamiseks andmine Ruhnu vallavalitsusele tutvustamise ja külastamise eesmärgil ei raskenda tema otstarbekohast kasutamist,» leidis ameti peadirektori asetäitja Taivo Kivimäe.

Vallavanema sõnul tuleb lähiajal saarele veeteede ameti esindaja, kellega koos koostatakse minimaalsete vajalike tööde nimekiri. «Siis selgub, kui palju see kõik maksab. Olen muidugi ülioptimistlik, aga tahaksime selle avada turismi kõrghooajaks pärast jaanipäeva, sest inimeste huvi on ülisuur,» rääkis Urvet.

Torni pääseb keerdtreppi mööda. Lambiruumi inimesi ilmselt ei lasta, aga ringrõdule küll. Tuletorn oleks avatud kindlatel kellaaegadel. Vallavanema arvates sooviks iga saare külastaja väikese piletiraha eest ka tuletornis ära käia. «Mõeldud on ka inimese peale, kes võtaks külastajate juhendamise ja torni hooldamise oma hooleks,» kinnitas Urvet, kelle teada näeb tornist ilusa ilmaga isegi naaberriiki Lätit.

Saaremaa navigatsioonimärgistuse talituse juhataja Jüri Kuusk ütles, et enne 1. maid tuleb neil Ruhnus vette panna navigatsioonimärk ja maapealseid märke hooldada. Sama reisiga vaatab ta üle ka Ruhnu tuletorni.

«Laternaruum on eraldatav, kuid rõdule pääseb korrus allpool. Kuna rõdu on aga lahtine, peaks ohutuse huvides rõdule vahest ka pleksiklaasid ette sättima,» ütles Kuusk, kelle sõnul jääb ohutus valla tagada. Torni jaanipäevaks avamist Kuusk realistlikuks ei pidanud.

«Seal on vaja kooskõlastusi muinsuskaitselt ja päästeametilt, üht-teist ringi ehitada. See on pikaajaline protsess,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles