Eesti kaitseväelased osalevad Rootsis rahvusvahelisel õppusel

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe linnalahing Rakveres
Kaitseväe linnalahing Rakveres Foto: Marianne Loorents

Rootsis algas täna rahvusvaheline ühendstaabi õppus SWEDEX 15 aktiivne faas, millest võtavad osa kaitseväe ühendatud õppesutuste ohvitserid, magistrandid ja Balti kaitsekolledži õppurid, et harjutada maa-, mere ja õhuväe staapide koostööd.

Õppuse aktiivne osa kestab kuni 23. aprillini ja selle käigus tuleb reageerida õppuse legendis kirjeldatud mitmekülgsele rahvusvahelisele kriisile, millele lahendamiseks peavad NATO ja Euroopa Liidu riikide väeüksused omavahel koostööd tegema.

«Koostöö erinevate rahvuste vahel on hea, hoolimata tegevuste erinevusest saame asjadest ühtemoodi aru,» ütles sõjakooli 9. keskastme kursuse magistrant kapten Karel Kattai. «Siiani oleme planeerinud koos soomlaste ja rootsalstega oma üksustele võimalikke tegevuskäike. See on küll pisut erinev sellest, kuidas meie asju teeme, kuid sealt saab juurde õppida,» lisas kapten Kattai.

Õppuse staabitöös keskendutakse planeerimisele, erinevate võtmeisikute vahelisele suhtlemisele, tegevuste koordineerimisele ja ühtsete tegevuseeskirjade järgmisele. Kuna õppusest võtavad osa erinevate riikide sõjaväelased, kelle tööprotseduurid kokku ei lange, on põhiraskus saada koostöö kõigi vahel sarnastel arusaamadel toimima.

Õppus toimub korraga kolmes Rootsi linnas: Enköpingus, Karlskronas ja Uppsalas. Õppust korraldavad Rootsi relvajõud koos Rootsi sõjaväe ülikooliga, osa võtab ligi 1200 sõjaväelast erinevate riikide üksustest ning õppejõud ja õpilased sõjaväeakadeemiatest. Eesti kaitseväelased on õppusest SWEDEX osa võtnud juba kümmekond aastat.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles