Nädala pärast toimub Tallinnas kütuseaktsiisi tõstmise vastane meeleavaldus

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu hoone
Riigikogu hoone Foto: Erik Prozes

26. aprillil kell 12 toimub Tallinnas riigikogu hoone eest protestiaktsioon kütuseaktsiisi tõstmise vastu. Samalaadseid üritusi plaanitakse korraldada ka Tartus ja Narvas. 

«On aeg ajada end kodust välja ja näidata meie rahvast võõrandunud ja inimese arvamust põlastavatele valitsejatele, mis me nende ülbusest ja ideedevaesusest arvame,» seisab protestiaktsiooni sotsiaalmeedia lehel. Kella 16 seisuga on protestil osalemise vastu huvi näidanud pea 4200 inimest.

Protesti on registreerinud MTÜ Sinine Äratus, mis on Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) noorteorganisatsioon. Ürituse kirjeldusest leiab, et oodatakse 500-1000 osalejat, püstitatakse lava mõõtudega 4x6 meetrit, kasutatakse kahte kontsertkõlarit, võimendust ja mikrofoni. 

Meeleavalduse korraldaja, noorteorganisatsiooni Sinine Äratus Tallinna ringkonna juhatuse liige Silver Jõgger ütles Postimehele, et idee sotsiaalmeediasse kütuseaktsiisi tõstmise vastane ja protestiavalduse grupp luua tuli seoses isikliku rahulolematuse ja avalikkuse reaktsiooniga. 

Küsimusele, kas noortekogu nägi antud teemas võimalust provokatsiooniks ja vastandumiseks koalitsiooniga, vastas Jõgger eitavalt. «Ma ei ütleks, et see üritus on eelkõige poliitiline, kuigi see on suunatud poliitilise meetme suunas arvamuse näitamisele. See on pigem etapp poliitkultuursel arenemisel,» kommenteeris Jõgger.

Meeleavalduse korraldaja ütles, et kuigi see on EKRE noorteorganisatsiooni poolt korraldatud üritus, ei kavatseta üritusel erakonnalist ületooni rakendada. 

Kütuseaktsiisi tõstmise vastaste grupiga sotsiaalmeedias on liitunud pea 65 000 inimest. 

Grupis heidetakse ette, et aastaks 2020 oleks kütuseaktsiisi planeeritud tõusu järel odavam tankida Soomes, kuid keskmine palk on soomlastel mitu korda kõrgem. «Kas nii Eesti jõuabki «5 rikkama riigi hulka», koorides oma valijad ja rahvas paljaks? On aeg hakata tegutsema, sest võim on tegelikult rahva käes, nagu öeldakse,» seisab kirjelduses. «Kui valitsus ei kuula rahvast, siis tuleb uus valitsus koostada!»

Peaminister Taavi Rõivas ütles videointervjuus Postimehele, et inimestel, kes valmistuvad kütuseaktsiisi tõstmise vastu tänavatele protestima minekut, tasub kainelt järele mõelda ning hinnata, kas kütuse kallinemine kuni viis protsenti aastas ikka väärib seda.

Soome võrdluse kohta ütles Rõivas, et see pole täpne. «See eeldab justkui Soomes püsiksid kõik hinnad paigal,» märkis peaminister, lisades, et nii see ju ei ole. Võrrelda Eesti hindu näiteks viie aasta pärast Soome tänaste hindadega, on Rõivase sõnul kohatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles