«Vabariigi kodanikud»: hinnatõus tulnuks ka eurota

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: SCANPIX

ETV saates «Vabariigi kodanikud» arutleti saja päeva pärast kehtima hakkava euro teemal ning leiti, et tööpuudus ja hinnatõus tabanuks Eestit ka ilma ühisraha poole püüdlemata.

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik leidis, et Eesti praegustes probleemides ei maksa poliitikuid süüdistada. «Kärpeid oleks me arvatavasti pidanud nii või naa tegema, sest me ei tohi eelarvet defitsiiti lasta,» ütles ta riigieelarve tasakaalule viidates.

Ka SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel leidis, et praeguste sotsiaalprobleemideni oleks Eesti jõudnud ka ilma euro tulekuta. «Kui vaadata, milline buum leidis enne seda aset, kuidas majandus oli välisrahaga üle ujutatud ja kui paljud inimesed said palka, mida nad ei oleks pidanud saama, siis mingisugune korrigeerimine oleks igal juhul pidanud aset leidma,» leidis ta.

Tööpuuduse kõrval on praegu aktuaalseks teemaks hinnatõus, mille värskeimaks näiteks on veerandi võrra kallinenud piim. Saatekülaliste arvates on tegu paratamatu nähtusega.

«Toiduainete hindade tõus on praktiliselt vältimatu tänase seisuga,» leidis TTÜ professor Rainer Kattel. Ta lisas, et hinnatõus pole märkimisväärne. «Pigem on see emotsionaalne reaktsioon, eriti neil inimestel, kes on töö kaotanud või kellel on palk langenud,» arvas ta.

Eesti Ekspressi ajakirjanik Sulev Vedler lisas omalt poolt, et kuigi inimesed panevad hinnatõusu tähele, ei ole see inflatsiooni seisukohalt kuigi oluline. «Kohvikus käies näed, et kohvi hind tõusis, aga mitu korda päevas sa kohvikus käid?» tõi ta näite. Hinnatõus on Vedleri sõnul loomulik. «Me ikkagi lähme (hinnataseme poolest - toim.) nagu ülejäänud Euroopale järgi,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles