Millised fondid võivad presidendipaari lahutuse tõttu oma patroonist ilma jääda?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilves
Evelin Ilves Foto: Tairo Lutter / Postimees

Presidendipaari lahutuse tõttu tekib kümmekonnal fondil ja heategevusüritusel küsimus, kas Evelin Ilves jätkab nende patroonina või jäävad nad oma avalikust soosijast ilma. 

Tallinna lastehaigla toetusfondi juhataja Inna Kramer ütles, et ei ole sellel teemal veel Evelin Ilvesega suhelnud. «Tema ei ole meie patroon seoses presidendiprouaks olemisega. Meie eelmine patroon oli Mikk Mikiver,» sõnas Kramer.

«Evelin Ilves on olnud väga hea patroon, oleme tema tööd väga hinnanud. Täna ma ei oska öelda, mis edasi juhtub, aga meil ei ole ühtegi halba sõna öelda. Ta on oma kohtustuste ja fondi esindamisega väga hästi toime tulnud ja minu isiklik huvi oleks küll, et ta jätkaks. Kui see on eelkõige Evelin Ilvese enda otsus,» lausus Kramer.

Presidendi kantselei avalike suhete osakonnast öeldi Postimehele, et nende patroonimiste jätkamise, mis ei ole seotud otseselt ametikohaga, otsustavad jätkamise Evelin Ilves ja vastav fond omavahel. 

«Teistel puhkudel selgub presidendi kantselei läbirääkimiste järel meie võimaliku koostöö jätkamine patroneeritavatega,» ütles presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam.

Näiteks on otseselt ametikohaga seotud presidendi abikaasa allfond, mis toetab tervislikke eluviise ja sporti, näiteks antakse kaks korda aastas välja noore sportlase preemiat. «Presidendi abikaasa allfond loodi president Rüütli ajal 2003. aastal, seega fondi tegevust ei pea lõpetama, kuna järgmise riigipea abikaasa võib olla huvitatud fondi töö jätkamisest,» märkis Sildam.

SOS Lasteküla tegevdirektor Margus Oro enne presidendipaari lahutuse jõustumist sel teemal rääkida ei soovinud. «Mina ei pea võimalikuks vastata enne 1. maid. Täna on Evelin Ilves SOS Lasteküla patroon,» lausus Oro.

Laste ja puuetega inimeste patroon 

Evelin Ilves on patrooniks enamjaolt laste, noorte ja puuetega inimeste aitamisega seotud kampaaniatele või organisatsioonidele:

* Eesti Lastekirjanduse Keskus: selle juurde kuulub arhiivraamatukogu ning erialane infokeskus, samuti korraldatakse näitusi ja loomekonkursse. Näiteks Nukitsa konkurss, Aasta Rosina auhind, Muhvi auhind, lastekirjanduse ümarlaud ja ettelugemise päev 20. oktoobril.

* Keila SOS Lasteküla: pakub perepõhist asenduskodu vanemliku hoolitsuseta lastele, et nad saaksid kasvada üles armastuse, austuse ja turvatunde õhkkonnas.

* «Koolileiva» projekt: leivatootjad teevad Eesti Leivaliidu eestvedamisel lastele koolileiba. Koolileib on õpilaste valitud retsepti järgi valmistatud tervislik leib, mis sisaldab 100 protsenti rukkijahu.

* SA Tallinna Lastehaigla Toetusfond: heategevusfond, mis aitab kaasa lastesõbraliku haigla kujundamisele ja parima võimaliku meditsiinilise abi toomisele Tallinna lastehaiglasse.

* SA Eesti Agrenska Fond: kaasaegne puudega lastele ja nende peredele suunatud nõustamis- ja arenduskeskus Eestis. Eesti Agrenska arendab abivõimalusi, mis toetavad mitte üksnes puudega last, vaid eeskätt tema peret kui tervikut.

* Heategevusfond Aitan Lapsi SA: sihtasutus, mille lõi 2009. aastal Norra-Eesti Kaubanduskoda koostöös Norra saatkonnaga. Fond on toetanud Põlva Haigla lasteosakonda meditsiinitehnika ja haiglamööbli soetamisel, ning osalenud ettevalmistustel heategevuskampaania korraldamiseks vähekindlustatud lastele kultuurielamuste pakkumiseks.

* Konkurss Aasta Kodu: valitakse kauneim kodu, samuti antakse välja tiitlid - rahva lemmik, kõige lapsesõbralikum kodu, parim värvi- ja valguslahendus, hea tundega kodu, kauneim köök ja vannituba ning eraldi ka nutika lahenduse ja kauni tekstiili preemia.

* Vabariigi Presidendi abikaasa allfond: SA Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu juurde on moodustatud Vabariigi Presidendi abikaasa allfond. Allfond on heategeva suunitlusega ning keskendub eelkõige sotsiaalsfäärile. Oluline koht on tervislike eluviiside propageerimisel ja spordi toetamisel. Suurima ettevõtmisena annabki allfond kaks korda aastas välja noore sportlase preemiat.

* Tallinna IV rahvusvaheline illustratsioonitriennaal «Pildi jõud»: 5. novembril 2013 avatud illustratsioonitriennaal, kus näidatakse Läänemere äärsete riikide raamatuillustratsioonide paremikku. Triennaali peakorraldajad on Eesti Kujundusgraafikute Liit ja Eesti Rahvusraamatukogu.

* WHO Euroopa regiooni tervise eestkõneleja mittenakkushaiguste alal

* Kihnu Viiulifestival: austusavaldus Kihnu viiuldajatele, toimub SA Kihnu Kultuuriruumi kultuuriürituste raames igal aastal oktoobrikuu esimesel nädalavahetusel.

* I Eesti Naiste Tantsupidu

* Teavituskampaania «Eesti naise tervis»

* Chopini aasta 2010 Eestis

* Teavituskampaania «Kaitse oma last interneti ohtude eest!»

* Õuesõppe pedagoogika (2007)

*Heategevusprogramm «Saa nägijaks!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles