Jeb Bush külastab juuni alul USA Euroopa-liitlasi Saksamaad, Poolat ja Eestit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeb Bush.
Jeb Bush. Foto: Elise Amendola/AP

USA vabariiklaste võimalik presidendikandidaat Jeb Bush külastab juuni algul kolme USA liitlasriiki Euroopas - Saksamaad, Poolat ja Eestit, vahendas uudisteagentuur Reuters esmaspäeval Bushi abi sõnu.

Visiidi eesmärk on teha tutvust väljakutsetega Euroopa majandusele ja julgeolekule.

Bushi pressiesindaja Kristy Campbelli sõnul kohtub Florida osariigi ekskuberner Poolas ja Eestis valitsus- ja äriliidritega ning kodaniku- ja vabaühenduste esindajatega.

Saksamaal esineb ta kõnega kristlike demokraatide majanduskonverentsil, lisas ta.

Campbelli sõnul arutab Bush kõigis kolmes riigis majanduskasvu soodustavaid poliitikaid, innovatsiooni ning tehnoloogiaid seoses muutuva ülemaailmse majanduskeskkonnaga. Samuti kavatseb ta rääkida majandusliku õitsengu edendamise viisidest mõlemal Atlandi ookeani kaldal.

«Ta kavatseb ära kuulata ka võõrustajate seisukohad regiooni suurenevatest julgeolekuväljakutsetest,» lausus Bushi abi.

Välispoliitika on Ühendriikide 2016. aasta presidendivalimistel tähtis võitlustanner, kus vabariiklased loodavad lõigata kasu kriitikast praeguse riigipea Barack Obama aadressil. Vabariiklased on kritiseerinud presidendi tegutsemist sunniidi äärmusrühmitusest Islamiriik lähtuva ohu ning Venemaa Ukraina-vastase agressiooni vastu.

Visiit annab Bushile võimaluse esitada Obama välispoliitikale alternatiivne visioon.

Bush ütles 30. märtsil raadiousutluses, et Vene president Vladimir Putin on halastamatu pragmaatik ning Ühendriigid peaksid saatma Moskvale selge sõnumi otsustavusest kaitsta oma liitlasi.

Jeb Bush on aastatel 2001-2009 USA presidendina töötanud George W. Bushi noorem vend. Aastatel 1999-2007 töötas ta Florida osariigi kubernerina.

Üks Jeb Bushi abi ütles Reutersile, et Bush võib kandideerimisotsuse teatavaks teha juunikuise visiidi järel.

Vabariiklastest on 2016. aasta valimistel presidendiks kandideerimisest seni teatanud Ted Cruz, Rand Paul ja Marco Rubio ning demokraatidest eksvälisminister Hillary Clinton.

Jeb Bush on teinud pärast Florida kuberneri ametist lahkumist 89 välisreisi 29 riiki. Viimati külastas ta 2011. aastal Saksamaad.

Campbelli sõnul külastab Bush Poolat ja Eestit esmakordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles