MTA avastas haagisest üle seitsme miljoni salasigareti

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maksu- ja tolliameti ning politsei- ja piirivalveameti ühisoperatsiooni käigus avastasid tolliametnikud märtsi lõpus Paldiski sadamas Rootsi laevale suunduva veoauto haagisest 7,7 miljonit salasigaretti ja pidasid kahtlustatavana kinni 52-aastase eestlase Nikolai. 

Saatedokumentides esitatud andmete kohaselt pidid kaubaks olema plastmassist noad ja kahvlid. Haagise kontrollimisel tuvastasid tolliametnikud, et nimetatud kaupa oli haagises vaid kaks esimest alust. Ülejäänud haagis oli täidetud 7 768 000 salasigaretiga «ducal», mis kandsid hispaaniakeelseid hoiatussilte, teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja. 

Kauba sihtriigiks ei olnud Eesti, kuid siinsele salaturule jäädes oleks riigile jäänud maksudena laekumata üle 1,3 miljoni euro. Nikolaid kahtlustatakse tubakatoodete käitlemise korra rikkumises, mille eest näeb karistusseadustik süüdimõistmise korral karistusena ette rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse.

Prokurör Robert Saarekese sõnul registreeritakse igal aastal keskmiselt 30-40 juhtumit, kus tarbijani üritatakse toimetada maksumärgiga märgistamata või mittevastavas müügipakendis olevaid tubakatooteid. «Nii loodetakse illegaalse tulu teenimise eesmärgil seadustest kõrvale hiilida,» selgitas prokurör.

MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul on viimastel aastatel piiripunktides ja ka sisemaal tollikontrolli suurendamine salasigarettide levikule mõju avaldanud. «Salaturu osakaal vähenes 2013. aastal 21 protsendilt 16 protsendini ning eeldatavalt jätkus vähenemine ka eelmisel aastal. Suur abi on olnud ka koostööst PPAga, kellega viime läbi mitmeid ühistegevusi nii piiripunktides, rohelisel piiril kui ka sisemaal,» rääkis Koidu.

Kriminaalasja kohtueelset uurimist viib läbi maksu-ja tolliameti uurimisosakond ja juhib riigiprokuratuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles