Vulkanoloogid puurivad Napoli päästmiseks vulkaani

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Campi Flegrei kaldeera
Campi Flegrei kaldeera Foto: Wikipedia.org

Itaalia vulkanoloogid ja geoloogid plaanivad puurida Campi Flegrei kaldeerat, uurimaks kui palju see Napolit ohustada võib.

Campi Flegrei sisemust uuritakse ka fiiberoptiliste sensoritega, mis edastavad informatsiooni seal toimuva kohta, kirjutab news.com.au.

Teadlased tahavad järgmise aasta alguses puurida 4000 meetri sügavuse augu, mõõtmaks sealseid temperatuurierinevusi ning uurimaks kui suur on kuuma magma pinnale paiskumise oht.

Napoli lähistel asuv Campi Flegrei ala on turistide seas populaarne. Teadlased aga kardavad, et see võib millalgi lähiajal aktiviseeruda, sest hüdrotermaalse aktiivsuse kohta on mitmeid märke.  

Napolist kaheksa kilomeetri kaugusel asuva Campi Flegrei alal on umbes 24 kraatrit ja vulkaanilist pinnamoodustist. Selle ümbruses elab 1,5 miljonit inimest.

Viimati toimus purse seal 1538. aastal. Aktiivne on ta olnud ajavahemikel 1969 – 1972 ja 1982 – 1984.

Uurijate arvates võib Campi Flegreis olla magma 7000 meetri sügavusel.

Campi Flegrei puhul on tegemist kaldeeraga. Kaldeera on vulkaani või selle tipu kokkuvarisemisel tekkinud pinnavorm.

Kaldeera tekib pärast võimsaid vulkaanipurskeid, mis tühjendavad osaliselt magmakambri, mistõttu selle kohal asuv toetuseta jäänud vulkaan kukub kokku. Kui vulkaan on endiselt aktiivne, tekib kaldeera põhja uus kraater.

«Kaldeera vulkaanid võivad tekitada kogu maailma mõjutavaid vulkaanipurskeid. Kuid kaldeerade kohta on üsna vähe teada,» sõnas Itaalia geofüüsika instituudi geofüüsik Giuseppe De Natale.

Teadlased arvavad, et vulkaanis olevaid kõrge temperatuuriga vedelas olekus aineid saab kasutada geotermaalse energia tootmiseks. Need vedelad ained ei muutu gaasiks, kuna on suure rõhu all.

Kohalike arvates võib vulkaani puurimine selle aktiivseks muuta.

Teadlaste sõnul jõuab vulkaanis kasutatav puur 600 kraadisesse kuumusesse kui liigutakse magmale lähemale.

Osa vulkaani viidavatest sensoritest annavad teada, kus asub magma ning osa edastavad informatsiooni vulkaanis ja selle ümbruses toimuva liikumise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles