Metsatöll ja telekanalid ei nõustu oma loomingu kasutamisega meeleavalduse klipis

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatölli trummar Marko Atso ja laulja Markus Teeäär.
Metsatölli trummar Marko Atso ja laulja Markus Teeäär. Foto: Martin Ilustrumm

Ansambel Metsatöll, rahvusringhääling ja TV3 ei ole nõus oma teoste kasutamisega internetis levivas klipis, mis kutsub inimesi pühapäevaks Toompeale kütuseaktsiisi vastasele meeleavaldusele.

Youtube’i keskkonnas hakkas nädalavahetusel liikuma videoklipp «EI aktsiisimängudele! 26.04.2015 Toompeale!», mis kutsub inimesi pühapäevaks kavandatud kütuseaktsiisi vastasele meeleavaldusele Toompeal.

Videoklipp on ligi kuus ja pool minutit pikk. Klipi taustaks mängib ansambli Metsatöll lugu «Lahinguväljal näeme, raisk». Samuti on klipis kasutatud Linnar Priimäe intervjuud TV3 saatest «Õhtu» ning stseeni rahvusringhäälingu Eesti Laulu» saatest, kus peaminister Taavi Rõivase elukaaslane, laulja Luisa Värk osutab sõrmega oma oimukohale. Samuti on klipis kasutatud näitleja Sulev Nõmmiku teksti.

Metsatölli trummar Marko Atso ütles Postimehele, et ansambel ei taha ennast siduda ühegi poliitilise ettevõtmisega.

«Meilt oleks võinud küsida, enne kui meie lugu sinna sisse pandi. Meie laulame natuke tähtsamatest asjadest kui aktsiisitõus. Kui järgi mõtlema hakata, siis on Metsatöll selle poolt, et bensiini ostetaks vähem,» ütles Atso Postimehele.

Atso sõnul on ansambel Metsatöll alati poliitikast eemal seisnud. «Mitte sellepärast, et me midagi kardaksime, aga me saame aru, et igal inimesel maailmas on omad seisukohad ja meie ei torgi neid. Meie bändiliikmetel on sõpru Reformierakonnas, Keskerakonnas, IRLis  ja igal pool mujal. Sellepärast me ei vali bändina erakonda, kellega asja ajada,» ütles Atso.

Ta lisas, et Metsatöll soovib ainult oma muusika eemaldamist klipist ja mingit kahjutasu ei ole plaanis nõudma hakata. «Ma arvan, et kahjutasu nõudmine oleks juba liigne peenestamine,» ütles Atso.

Rahvusringhäälingu (ERR) meediasuhete juht Anneli Tõevere-Kaur ütles Postimehele, et ERRi käest ei ole «Eesti Laulu» saates olnud Luisa Värgi saatelõigu kasutamiseks keegi luba küsinud.

«On ebameeldiv, et see saatelõik on pandud konteksti meist sõltumatult. Aga hilja on midagi ette võtta või nõudma hakata, kuna see klipp juba nii laialt ringlusesse läinud. Kuid me ei ole sellega rahul, et meie saatelõiku on ilma luba küsimata kasutatud,» rääkis Tõevere-Kaur.

TV3 pressiesindaja Annely Adermann ütles Postimehele, et saatest «Õhtu» pärit lõigu kasutamiseks ei ole telekanali poole keegi pöördunud ning TV3 tegeleb teemaga.

Pühapäeval Toompeal toimuvat meeleavaldust korraldab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) noorteorganisatsioon Sinine Äratus. EKRE noorteorganisatsiooni liige Silver Jõgger ütles Postimehele, et Sinine Äratus ei ole klipi tootmise ja sinna muusika valimisega seotud.

«Klipi tegi Nõmme TV. Nad näitasid initsiatiivi ja tegid ise ettepaneku, et nad toodavad pühapäevaks kavandatud meeleavaldusele toetava klipi, mida Public TVs näidata. Kuna Public TV klippe näidatakse avalikus ruumis, näiteks Tallinna ühistranspordis, niikuinii ilma helita, siis pole vahet, mis muusika algses klipis on. Ja kui Youtube’is asuva klipi puhul tuvastati autoriõiguse rikkumine, siis saavad Youtube’i haldajad selle ilmselt ise ära lahendatud,» rääkis Jõgger.

Eesti Autorite Ühingu (EAÜ) muusikateoste salvestamise osakonna juhataja Mario Kivistik ütles Postimehele, et meeleavaldusele kutsuva klipi puhul on tegemist sellise kasutusega, mida EAÜ ei litsentseeri. «Kuna tegemist on sisuliselt reklaamikasutusega, siis on see loo autorite enda otsustada, kas nad annavad nõusoleku või mitte. See on nende omavahelise kokkuleppe küsimus,» ütles Kivistik ja lisas, et tegemist on juhtumiga, millesse Eesti Autorite Ühing ei sekku.

Nõmme TVlt ei õnnestunud Postimehel teisipäeva õhtuks kommentaari saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles