Riigikohus langetab vangide valimisõiguse kohta otsuse lähikuudel

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Postimees

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium arutas täna vangide valimisõiguse küsimust ja langetab otsuse lähikuudel.

Vangide valimisõiguse küsimust arutasid täna riigikohtunikud Priit Pikamäe, Jüri Põld, Eerik Kergandberg, Ivo Pilving ja Jaak Luik. Arutelu jätkub kirjalikus menetluses, otsuse kuupäev ei ole tänase seisuga teada, ütles riigikohtu pressiesindaja Merje Talvik Postimehele.

Talvik selgitas, et põhiseaduslikkuse järelevalve asjades ei ole riigikohtule seatud tähtaegu, mille jooksul tuleb otsus langetada. «Kohus lahendab asja mõistliku aja jooksul, kuid mitte pikema aja kui 4 kuu jooksul alates taotluse saamisest. Seega tuleb otsus tõenäoliselt enne suvepuhkusi,» sõnas Talvik.

Riigikohus võttis vangide valimistel hääletamise teema põhiseaduslikkuse järelevalve korras menetlusse märtsi alguses, vastava algatuse tegi Tartu ringkonnakohus.

Riigikohus otsustas 5. märtsil liita kaks Tartu ringkonnakohtu samasisulist kaasust ühte menetlusse, kirjutas BNS.

Tallinna ringkonnakohus andis veebruari lõpus süüdimõistetud kinnipeetavale õiguse osaleda riigikogu valimistel, juhindudes Euroopa Inimõiguste Kohtu vastavast praktikast.

Kui seni on Eesti seadused käsitlenud süüdimõistetud vange isikutena, kellel valimisõigus puudub, siis Tallinna ringkonnakohus rahuldas Tallinna Vangla kinnipeetava kaebuse ja kohustas Jõhvi vallasekretäri tagama, et vangid kantakse riigikogu valimistel valijate nimekirja.

Kohtuotsuse kohaselt ei ole riigikogu pika aja jooksul viinud valimisseadust kooskõlla Euroopa Inimõiguste Kohtu praktikaga, mis ei luba riigil valimatult ja eranditeta piirata kõikide vangide valimisõigust parlamendivalimistel. Kuna riigikogu ei ole teinud otsust, millistele kriteeriumitele vastavate kinnipeetavate valimisõigust piiratakse ja millises menetluskorras, on riigikogu valimise seadus põhiseadusevastane, leidis ringkonnakohus.

Ringkonnakohus jättis põhiseadusevastase piirangu kohtuasjas kohaldamata, millega käivitus põhiseaduslikkuse järelevalve menetlus riigikohtus, kelle ainupädevuses on piirang kehtetuks tunnistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles