Rahvas küsis, ministrid vastasid: kas Reformierakond on ikka liberaalne ja kas relvaomanikust vanaema võib röövlid maha lasta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu lahtiste uste päeval peetud infotunnis küsisid inimesed valitsuse liikmetelt küsimusi nii õpetajate palkade, riigi- ja haldusreformi kui aktsiisitõusude kohta, kuid soovisid ka näiteks teada, kas makse ja toetusi tõstva koalitsioonilepingu sõlminud Reformierakond on endiselt liberaalne erakond ning kas metsatalus elav kaitseliitlasest vanaema võib öösel oma õuele tunginud röövlid maha lasta.

Küsimusele, millal ja kui palju tõuseb õpetajate palk, vastas reformierakondlasest haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, et usutavasti tõuseb see järgmise aasta alguses. Seda, kui palju, ei tahtnud ta aga veel lubada, öeldes, et lisaraha pole selleks keegi pakkunud ning need vaidlused seisavad alles ees.

Üks külaline soovis infotunnis teada, kas Reformierakond on endiselt liberaalne või sotsiaalliberaalne nagu Keskerakond, sest on sõlminud vasakpoolse, pigem sotsiaaldemokraatliku koalitsioonilepingu, millega tõstetakse makse ja toetusi, sekkutakse vabaturumajandusse ja hakatakse ehitama üürikortereid. «Valus küsimus,» vastas Reformierakonna aseesimees Ligi.

Samas märkis ta, et koalitsioonileping on kolme erakonna ühine koorem ning Reformierakond ei ole selle põhiautor. «Kui te mäletate, siis me rääkisime läbi kuu aega ja ei löönud seda aega surnuks. Nüüd tahaksime igati jõuda selleni, et ei kõlaks rohkem selliseid avaldusi ükskõik kust, tänagi siin saalis on olnud, et Reformierakond on see, kes vastutab maksude eest ja on süüdi aktsiiside tõstmises ning keegi teine on süüdi selles, et tõusevad õpetajate palgad või toetused. See on ikkagi üks tervik ja Eestis on paraku koalitsioonivalitsused,» rääkis ta.

Ligi sõnul ei ole Reformierakonnal ka suurt manööverdamisruumi, sest opositsioonis on Keskerakond, kellega koostöö ei taha erakonnale sobida ideoloogilistel põhjustel, Konservatiivne Rahvaerakond, kellega oleks Eestit ilmselt keeruline esindada, ja Vabaerakond, kelle kogemused ei pidanud läbirääkimistel vastu. «Proovisime neljakesi, aga kolm on see, mis me kokku saime, ja peame alla neelama kõik väga palju erimeelsusi, et üksmeeles edasi töötada,» ütles ta.

Hiljem lisas ta, et Reformierakonnal on Keskerakonnaga väga teravad erimeelsused nii julgeolekupoliitikas kui valimislubadustega seoses, kus ülesköetud ootuste ja reaalsuse vahe on niivõrd suur, et tuleb valida, kelle Eesti riik üle elab ja keda mitte. «Ma ei tea, kui see, mida hõigati välja, oli mõeldud tõsiselt, siis ei ole lootustki, et see vahekord on muutumas. Ma küll loodan, et neli aastat peab vastu üks valitsus,» lisas Ligi.

Peaministri kohuseid täitnud justiitsminister, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Urmas Reinsalu pidi muu hulgas vastama küsimusele, kas üksikus metsatalus elav vanaema, kes on Kaitseliidu liige ning kellel on relvaluba ja relv, võib öösel tema õuele tulnud röövlid kohe maha lasta. Reinsalu selgitas, et relva tohib kasutada enesekaitseks, kuid see peab olema proportsioonis tegeliku ründega. «Kui on näha, et kurjategija kipub inimese elu kallale ja ohustab teda, siis on loomulikult igal inimesel õigus ennast kaitsta kõigi nende käepäraste vahenditega, sealhulgas ka tulirelvaga,» märkis ta.

Infotunnis võttis sõna ka üksikkandidaadina korduvalt valimistel osalenud Svetlana Ivnitskaja, kes avaldas arvamust, et ta on Eestis ainuke legitiimne rahvaesindaja, ning küsis, miks on Eestis 15 ministrit, samas kui lastele võiks hoopis anda toiduraha.

Reinsalu vastas, et valitsusliit ei kavatse ministeeriumide arvu kasvatada ning ka riigiametnike arv väheneb. «Me oleme seadnud ka reaalse eesmärgi juba järgmisel aastal hoida kokku 13 miljonit eurot riigieelarvest läbi selle, et riigiametnike arv peaks vähenema seoses tööealise elanikkonna arvu vähenemisega vähemalt 1000 ametniku võrra avalikus sektoris aastas,» selgitas ta ja lisas, et ametnikud peavad suutma nutikamaid lahendusi kasutades teha rohkem, sest riigi ülalpidamine peab olema maksumaksjale jõukohane.

Riigikogu lahtiste uste päeva kava

Kell 11.45 - Politsei- ja piirivalveorkestri vasekvinteti tervituskontsert Toompea lossi rõdult

Kell 12.05 - Riigikogu esimehe Eiki Nestori tervitus riigikogu hoone trepilt

Kell 12–17 - ekskursioonid Toompea lossis, pääs Pika Hermanni torni

Kell 12–17 - kohtumised fraktsioonides

Kell 12- 17 – Kuberneri aias oskustoad välisepise, ruunitalismanide, puutöö, punuehete, lõkketoitude jms teemal, infot jagab riigikogu liige Madis Milling, oskustubasid korraldab MTÜ Estlander

Kell 13–14 - valitsuse infotund riigikogu istungisaalis: rahva küsimustele vastavad haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, justiitsminister Urmas Reinsalu ja kultuuriminister Indrek Saar.

Kell 14–16 - kohvikujutud riigikogu liikmetega

Kell 15-16 – mälumäng «Eestimaa XX ja XXI sajandil». Osalevad Tallinna ja Harjumaa koolide vanemate klasside õpilased ning riigikogu võistkonnad. Mängu juhivad Eesti Mälumänguliidu juhatuse liikmed Indrek Salis ja Aare Olander (konverentsisaal)

Kell 16–17 – Georg Otsa nim Tallinna Muusikakooli kevadised rütmid Valges saalis, riigikogu hoone 2. korrusel Norra fotograafi Jan Granlie muusika-aastale pühendatud näitus «my favourite things», Toompea lossi 2. korruse kunstisaalis Henno Arraku graafikanäitus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles