Ratas: EKRE toetusrühmaga liitumise tingimus on vastuolus põhiseaduse mõttega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Peeter Langovits

Konservatiivide fraktsiooni moodustatud traditsioonilise perekonna toetusrühma liikmeks saamise sidumine lubadusega hääletada kindlat moodi on riigikogu aseesimehe Jüri Ratase hinnangul vastuolus põhiseaduse mõttega, mille kohaselt on saadik enda mandaadis vaba.

«Saadik on oma mandaadis vaba ja hääletab südametunnistuse järgi,» toonitas Ratas.

«Teha parlamenti mingi grupp ja öelda, et saad selle liikmeks vaid juhul, kui annad allkirja lubadusega hääletada kindlat moodi, siis see on vastuolus põhiseaduse mõttega.»

Seitse Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni liiget asutasid kolmapäeval parlamendis toetusrühma traditsioonilise perekonna kaitseks. Nad valisid seda juhtima fraktsiooni juhi Martin Helme ja võtsid vastu statuudi, mis lubab rühmaga liituda vaid neil saadikutel, kes kinnitavad allkirjaga vastuolekut kooseluseadusele ja sellega seonduvatele õigusaktidele.

Ratase sõnul on läbi aegade fraktsioonidele ette heidetud, et need kirjutavad saadikutele ette, kuidas hääletada. «Fraktsioon ei saa seda ette kirjutada. Rääkimata sellest, et üks parlamendi toetusrühm saaks enda liikmeks olekut siduda kindlat moodi hääletamisega. Ma ei mäleta ka, et varem oleks sellist allkirjaga sidumist kunagi ühelgi toetusrühmal olnud,» rääkis Ratas. «Allkiri tuleb anda vaid liikmeksastumise avaldusele.»

Riigikogu aseesimehe sõnul võtab riigikogu juhatus toetusrühmade loomise teadmiseks neid kuidagi registreerimata või kinnitamata.

Ratas ei osanud ennustada, milliseks kujunevad arengud selle toetusrühma ümber. «Võib-olla tehakse mingi lisatoetusrühm, ehk hakkavad inimesed praegusega liituma, ma ei tea,» ütles Ratas.

Tema sõnul on olemas ka võimalus, et praeguse grupiga liitub hulk saadikuid, kes Helme juhtimise ning statuudiga ei nõustu ning hääletavad mõlemad maha. «Eesti on demokraatlik ühiskond, kus tehakse häälteenamuse järgi otsuseid,» lausus Ratas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles