Kohvri ülekuulamine lükkus edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Lefortovo rajooni kohus pikendas 2. aprillil Eston Kohvri vahi all hoidmise tähtaega kahe kuu võrra 5. juunini. Advokaat Jevgeni Aksjonov ja Eston Kohver.
Moskva Lefortovo rajooni kohus pikendas 2. aprillil Eston Kohvri vahi all hoidmise tähtaega kahe kuu võrra 5. juunini. Advokaat Jevgeni Aksjonov ja Eston Kohver. Foto: Jaanus Piirsalu

Moskvas kinnipeetava kaitsepolitseiniku Eston Kohvri ülekuulamine lükkus advokaadi teatel taas edasi.

Venemaa poolt Kohvri kaitsjaks määratud Jevgeni Aksjonov ütles BNSile, et kolmapäevaks kavandatud ülekuulamine jäi uurija hõivatuse tõttu ära. Uuesti on ülekuulamist plaanis läbi viia reedel, lisas advokaat.

Aksjonov ütles varem, et kolmapäeval toimuva pidanud ülekuulamisel oli kavas esitada Kohvrile esitatakse ekspertiiside tulemused, mida ei jõutud eelmiseks nädalaks ette valmistada. Need ekspertiisid on tehtud Kohvri juurest leitud videomaterjalidest, mida ta olevat erivahenditega filminud.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel.

Kaitsepolitseinik Eston Kohver viidi füüsilist jõudu kasutades ja relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Sestpeale on Kohverit hoitud Moskva Lefortovo vanglas.

Lefortovo rajoonikohus pikendas selle kuu algul Kohveri vahi all hoidmise tähtaega 5. juunini.

Aksjonov ütles varem BNSile, et tema andmeil viiakse Kohver aprilli lõpus või mai algul üle Pihkvasse, kus ta astub kohtu ette.

Endise välisministri ja praeguse europarlamendi saadiku Urmas Paeti sõnul ei oma mingit tähtsust, milliseid süüdistusi Kohvrile kohtuasja raames fabritseeritakse, kuna tegemist on Venemaa propagandategevusega.

«Ükskõik mida Eston Kohvri suhtes kohtuasja raames fabritseeritakse, see ei oma mingit sisulist tähtsust. Tegemist on Vene eriteenistuse tegevusega oma autoriteedi suurendamiseks FSB töötajaskonna ja kogu Venemaa silmis. Selle propagandategevuse hind on olnud seni kaheksa kuud Eston Kohvri elust,» teatas Paet.

Tema sõnul ei tuleks tähelepanu pöörata Kohvri niinimetatud kohtuasjale ja niinimetatud süüdistustele ega nende sisule.

«Me ei pea minema FSB avantüüriga kaasa. Kohvri röövimise ja vanglas hoidmise näol on tegu rahvusvahelise õiguse rikkumisega ning kõik sammud, mida Venemaa on tema suhtes ette võtnud, on farss. Seda saab Venemaa lõpetada vaid Kohvri vabastamisega. Samal seisukohal on lisaks Eestile ka Euroopa Komisjon, Euroopa Parlament, Euroopa Nõukogu ning paljud demokraatlikud riigid,» lausus Paet.

Ta lisas, et mida kauem Kohvri kinnipidamine kestab, seda rohkem kahjustab see Venemaa rahvusvahelist kuvandit veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles