Karis: valik on õppemaksu ja Lukase tee vahel

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / kollaaž Katri Karing

Tartu Ülikooli rektori Alar Karise sõnul tuleb Eestis kehtestada kõigile osaline õppemaks või küsida hariduskulutused inimestelt välja pärast kõrgkooli lõpetamist, nagu haridusminister Tõnis Lukas hiljuti pakkus.

Karis ütles täna Tartus Kõrgharidusfoorumil, et Eestis järjest teravamaks muutuvale kõrghariduse rahastamise probleemile on kolm lahendust.

Esiteks, riik maksab kõrghariduse kinni maksurahaga, teiseks kehtestatakse kõigile osaline õppemaks, mida täiendavad riigi ja eraettevõtluse raha, ning kolmandaks kehtestatakse süsteem, kus peab õppimise kinni maksma siis, kui hakatakse elus hakkama saama.

«Rohkem valikuid hetkel ei ole ja see otsus on vaja ära teha,» rääkis rektor.

Tema sõnul on vale küsida kõrghariduse rahastamise kohta seisukohta rektoritelt, sest eks nad eelistavad ikka tasuta varianti.

«Ma tahaks ka, et elekter oleks kodus tasuta, aga vastutustundliku rektorina ei saa ma seda vastata,» rääkis Karis. «Järelikult tuleb lahendust otsida kahest ülejäänud variandist.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles