Lennart Merile pühendatakse mälestusmedal

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennart Meri mälestusmünt.
Lennart Meri mälestusmünt. Foto: Erakogu

Mais antakse välja Eesti president Lennart Merile pühendatud ja pronksist vermitud mälestusmedal.

«Lennart Meri pühendas oma elu Eestile, tema roll Eesti iseseisvuse taastamisel diplomaadi ja välisministrina on silmapaistev, nagu ka tema tegevus riigipeana Eesti huvide sõnastamisel ja kaitsmisel. Ta oli riigipea 24 tundi ööpäevas. Taevast kutsus ta appi vaid korra, ent sedagi mäletatakse siiani. Mälestusmedal Lennartile – muidugi! Medal on rahvusvahelise koostöö vili, aga see on võrsunud Eesti pinnalt. Siin võib otsida sümboolsust, tegelikult on see realism: tugev Eesti on rahvusvaheline Eesti,» ütles Lennart Meri poeg Mart Meri.

Lennart Meri mälestusmedalit vermitakse Suurbritannia rahapajas St. Paul’s Mint ning selle kujunduse on loonud Madalamaade disainerite grupp kuulsa disaineri Elles Kloostermani juhtimisel. Medal jõuab Eesti kollektsionäärideni mais.

Medali esiküljel on kujutatud president Lennart Meri portree, tagaküljel aga vabariigi presidendi kantselei hoone, milles asusid Lennart Meri ameti- ja eluruumid. Tagakülje ülaosas on esitatud president Meri kuulus tsitaat «Eesti ei ole kunagi enam üksi» aastast 2004, mil Eestist sai nii NATO kui ka Euroopa Liidu liige.

Kõrgeima vermimiskvaliteediga pronksmedali läbimõõt on 38,6 millimeetrit ja mass 26 grammi. Medali tiraažiks on 50 000 eksemplari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles