Politseilt 80 000 eurot röövida üritanud mehed mõisteti vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Allikas: Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistusakt

Politsei lõksu langenud viis meest mõisteti täna süüdi röövimise katses ja Dmitri Rimm ka narkokuriteos.

Rimmile määras Harju maakohus liitkaristuseks seitse aastat, Aleksandr Koljaginile kuus aastat, üheksa kuud ja 29 päeva, Artur Eesikule kuus aastat, kaheksa kuud ja kuus päeva, Vadim Semjonovile kuus aastat ja Oliver Läätsele neli aastat vangistust.

Põhja ringkonnaprokurör Vahur Verte taotles süüdistatavatele ühe-kahe aasta võrra pikemaid vangistusi. Prokurör avaldas täna rahulolu, et kohus nõustus prokuratuuri esitatud süüdistusega ja mõistis kõik kohtualused süüdi röövikatses.

Politsei tekitas mullu olukorra, kus kriminaalsel ringkonnal tekkis mulje, et leidub inimene, kes soovib rahvusvahelise narkoäri jaoks hankida suures koguses uimasteid.

Esimene tehingki oli toimunud. Kümnete tuhandete eurode eest oli omanikku vahetanud 18 kilo metamfetamiini. Sündmustest ette rutates – uimasteid politseile müünud kolmik on kohtus praeguseks süüdi mõistetud. Selle peamehele määrati seitsme ja poole aastane vangistus.

Tol ajahetkel polnud kahtlusteks aga mingit alust, sest pealtnäha paistis kurjategijate jaoks kõik korras olevat. Nii sai Vadim Semjonov märtsi alguses ühendust uimastite ostmisest huvitatud politsei kaastöötajaga. Lepiti kokku, et Semjonovi kaudu saab osta 20 kilo amfetamiini hinnaga 80 000 eurot.

See ei olnud kaugeltki tavaline tehing. Semjonovi ja tema tuttavate kireva taustaga seltskonna (näiteks Oliver Lääts kuulus varem Eesti üheks vägivaldseimaks peetud Jokkeri jõuku – R. B.) pani see kukalt kratsima. Et tehingu vastaspoolel puudus nende teada kuritegelikus maailmas seljatagune ehk «katus», otsustati klient kuritegelikus slängis «üle lasta».

Tehingut pidi vaid teeseldama. Raha reaalsel nägemisel plaaniti see ohvrilt jõuga ära võtta. Kaebama minna polnuks ohvril ju kuhugi. Semjonov kohtus veel korduvalt amfetamiinist huvitunud mehega ja leppis tehingu detailid kokku.

Kaupa pidi tehtama 27. märtsil. Õhtul veidi enne kella seitset kohtusid politsei kaastöötaja ja Semjonov Tallinna linnahalli Statoilis. Kaastöötaja sõitis sinna pealtnäha ilmetu Opel Astraga, näitas pakiruumi pandud sularahapakki ja Semjonov võttis amfetamiini väidetava tarnijaga ühendust.

Väidetavalt kureeris eemalt kogu tegevust sel ajal oma Nissan Qashqais Rocca al Mare kandis tiirutanud Aleksandr Koljagin. Kuuldes raha olemasolust, andis too edasised juhtnöörid röövima pidanud triole.

Röövimispaigana lepiti kokku Paldiski maantee 108b asuv Euro Oili tankla, kuhu Opel Astra omanik koos tehingut vahendanud Semjonoviga õhtul kell 21.55 lõpuks sisse keeras ja ootama jäi.

Toimuvat eemalt, Paldiski maantee ääres asuvast Sõpruse kohviku parklast jälginud Koljagin edastas info Peugeot’s istunud kolmikule, kes kell 22.02 parklas Opeli taha sõitis. Autost väljunud kolm mustas meest üritasid Opeli uksi avada. Üks neist vehkis relvaga.

Politsei kaastöötaja jõudis vaid hirmunult küsida, kes need on. Kõrvalistmel üllatust teeselnud Semjonov vastas, et tema ei tea. Seejärel kihutas Opel minema ja röövlid asusid seda jälitama.

Asjade selline käik oli politseile muidugi üllatus, sest arvestatud oldi uimastitehinguga ja kurjategijate vahistamisega sealsamas tanklas. Nii tuli taktika käigupealt ümber mängida. Umbes kaks kilomeetrit hiljem toimusidki artikli alguses kirjeldatud sündmused. «Selleks hetkeks ma arvestasime, et uimasteid neil inimestel kaasas ei olnud ja tegemist oli labase röövimisega,» ütleb politseiüksuse juht Leho Laur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles