Siivutu Eesti kaart: Kiimamäelt otse Libusillale? Pole probleemi

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ropp Eesti
Ropp Eesti Foto: Marian Männi / Postimees

Kas Kiimamäel oled juba käinud? Tead küll, seal Hirmuküla ja Litsmetsa vahel. Postimees kogus lugejate ja maa-ameti abiga kokku ropumad kohanimed. Lisatud on ka ojad, mäed ja muud konarused:

(rända kaardil hiirega ringi)

Madruse tänava elanikud kurdavad, et Kapteni ja Lootsi tänava kõrval on nende elupaiga nimi alandav. Aga mida peaksid selle kohta arvama Oriküla elanikud? Või nende naabrid Mädarast? Mitte kaugel neist Pärnumaa küladest asub ka Kullimaa (kulli tähendab mehe suguelundit soome keeles). Kas soomlased jookseksid sinna võidu maad ostma?

Aga see pole veel midagi. Alandusest pole mõtet rääkidagi roppusi täis Kagu-Eestis. Litsmetsa ja Ihamaru küla asuvad kenasti kummalgi pool Julgamäge. Kärsakülast ei ole aga pikk maa minna Hullumäele.

Kes tuli küll selle peale, et Pärnumaal Neitsi raba lähedal asuvat oja nimetada Noksi ojaks? Tapa linnast Loobu külla minnes saab kenasti läbi käia ka Surnutemäest.

Eesti kohanimed jutustavad meie lugu. Palju tuleb sekka orjasid ja sakslasi, venelasi ja mõisaid. Aga muda ja veri - nende vastu ikka ei saa. Mudajärvesid on Eestis lausa kolm: Tartu, Valga ja Põlva maakonnas. Ja ei hoidnud eestlased end ka tagasi, kui nimetasid Põlvamaa küla Verioramõisa külaks.

* kõik kohanimed ei ole kaardil täpselt õigel kohal, et oleks ka eemale suumides nimesid näha. Lisatud on vaid ametlikud nimed, mitte rahvasuus kasutatavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles