Õiguskantsler uurib mobiil-ID kehtetuks tunnistamise korda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Elmo Riig / Sakala

Õiguskantsler saatis politsei- ja piirivalveametile (PPA) teabenõude selgitamaks, millistel tingimustel tunnistatakse mobiil-ID kehtetuks, kui teenuse kasutaja ei ole täitnud korrektselt oma kohustusi mobiilioperaatori ees.

Õiguskantsleri poole pöördus avaldaja, kelle väitel on mobiil-ID kehtetuks tunnistamise otsustamine sisuliselt mobiilioperaatori pädevuses ning operaatoril on võimalik ilma piisavalt kaaluka põhjuseta otsustada isikutunnistuse kehtetuks tunnistamine.

Avaldaja hinnangul on tema mobiil-ID tunnistatud mitmel korral kehtetuks üksnes mobiilioperaatori ees vähetähtsa lepingulise kohustuse täitmata jätmise tõttu. Ta leiab, et kehtetuks tunnistamise menetlus on vastuolus hea halduse tavaga.

Õiguskantsler soovib nüüd PPAlt teada, millistel tingimustel tunnistatakse mobiil-ID mobiilioperaatori taotlusel kehtetuks ning kas ja kuidas on operaator kohustatud oma väiteid tõendama. Samuti seda, kas tõendeid hinnatakse või muid asjaolusid kontrollitakse enne kehtetuks tunnistamise otsustamist sisuliselt või toimub otsustamine mobiilioperaatori taotluse esitamise järel automaatselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles