Vutimängijate narkoäri osaline ei pääsenud vanglast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Jalgpallurite kokaiiniäri süüasjas raames vangi mõistetud endine vutimängija Norman Kägo ei pääsenud ennetähtaegselt vabadusse.

Kägo lootis pääseda vabadusse elektroonilise järelevalve alla, kuid Viru maakohus polnud möödunud nädalal sellega päri. «Isik, kes pani toime kuriteo, peab arvestama asjaoluga, et tal tuleb ära kanda kogu temale mõistetud karistus ning riik ei loo tingimisi ennetähtaegselt vangistusest vabastamise korra kehtestamisega isikutele õiguspositsioone, millele need hiljem võiksid toetuda. Süüdimõistmisel ei ole ennetähtaegne vabastamine isikule garanteeritud,» märkis kohus.

Kägo ennetähtaegsele vabastamisele oli vastu ka prokurör.

Jalgpallurite narkoäri osalistele Tauno Laasmele ning Norman Kägole mõistetud pikad vangistused jäid lõplikult jõusse tänavu jaanuaris, kuna riigikohus ei võtnud nende kaitsjate kaebuseid menetlusse.

Viimati tuli Laasme ja Kägo süüasjas otsus mullu 24. septembril, kui ringkonnakohus nõustus Harju maakohtu seisukohaga nii Laasme ja Kägo kvalifikatsiooni kui ka mõistetud karistuste osas. Ringkonnakohtu otsuse peale esitasid kaitsjad kassatsioonkaebused riigikohtusse, mis ei saanud aga esmaspäeval menetlusluba.

Harju maakohtu mullu märtsi alguses tehtus otsusel sai Tauno Laasme suures koguses narkootikumide ebaseadusliku käitlemise eest üheksa-aastase vangistuse, kuid kuna tal oli ka varasema süüteo eest osa karistusest kandmata, tuleb tal kokku trellide taga veeta 11 aastat, kümme kuud ja 15 päeva. Lisaks konfiskeeris kohus temalt 1050 eurot sularaha, 6016 euro väärtuses ehteid ning 5321 euro väärtuses helitehnikat. Samuti jäi aresti alla Laasme kinnisvara.

Norman Kägo jäi lisaks narkokuriteole süüdi ka vahi alt põgenemise katses ning tal tuleb vanglas veeta kolm aastat ja 11 päeva. Ühtlasi konfiskeeris kohus temalt 9470 eurot sularaha.

Mullu jaanuari keskel said kohtus sõna süüaluste kaitsjad, kellest Laasme advokaat leidis, et kohus pidanuks Laasmele määrama leebema karistuse kui nõudis prokurör. Kägo kaitsja leidis, et kohus pidanuks tema kliendi narkokuriteos õigeks mõistma, põgenemiskatse eest määrama aga prokuröri nõutust kergema karistuse.

Prokurör palus eelnevalt mõista Laasmele üheksa ja liita sellele varasem kandmata karistus kaks aastat, 10 kuud ja 15 päeva, mis teeks liitkaristusena kokku 11 aastat, 10 kuud 15 päeva. Kägole palus prokurör määrata neli aastat ja kuus kuud vanglakaristust ning põgenemise eest veel 10 kuud, mis teeks liitkaristuseks neli aastat ja 10 kuud.

Sama süüasja raames mõistis Harju maakohus tunamullu novembri alguses ülemöödunud aastal Nõmme Kalju ridades Eesti meistriks tulnud Oliver Konsa süüdi suures koguses narkootikumide ebaseaduslikus käitlemises ning määras talle kokkuleppemenetluse korras nelja aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuse. Sellest üks aasta ja kaks kuud tuli mehel reaalselt trellide taga veeta, ülejäänud karistusaeg aga kanda tingimisi nelja-aastase katseajaga. Kuna Konsa viibis vahi all alates tunamullu 9. novembrist, saigi tal reaalne vangistus mullu jaanuari alguses kantud ning ta pääses vabadusse.

Ühtlasi konfiskeeris kohus Konsa kodust leitud 1205 eurot, samuti konfiskeeris kohus Konsalt täiendavalt 2585 eurot. Menetluskulude hüvitamiseks tuli Konsal tasuda 4148 eurot.  

Algselt olid koos Laasme, Konsa ja Kägoga kohtu all ka Peeter Kallas ja Peeter Truus, kuid nemad said karistused kätte juba tunamullu septembri keskel, kuna olid nõus süüasja lahendamisega kokkuleppemenetluses. Kallas pidi vastu võtma nelja aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuse, Truus aga kaheaastase tingimisi vangistuse sama pika katseajaga.

Laasme ja Konsa tunnistasid end Harju maakohtus süüdi, nende kaaslane Norman Kägo aga eitas narkoäris osalemist. Laasme kinnitas pärast süüdistuskokkuvõtte avaldamist, et on narkootikumide suures ulatuses käitlemises täielikult süüdi. Konsa märkis lisaks enda süüdi tunnistamisele, et kahetseb südamest tehtut. Kägo seevastu eitas narkosüüdistust, küll aga võttis omaks, et üritas kinnipidamisel põgeneda. Samas lisas ta, et selgitab põgenemise motiive kohtuprotsessi jooksul.

Süüdistuse kohaselt panid jalgpallis tegev olnud Tauno Laasme (38) ja mõned aastad tagasi vutiklubi Nõmme Kalju ridades Eesti meistriks tulnud Oliver Konsa (28) 2012. aasta novembris Tallinnas ja Harjumaal isikute grupis korduvalt toime suures koguses narkootilise aine ebaseadusliku käitlemise – suures koguses kokaiini ebaseadusliku omandamise, valdamise, veo ja edasiandmise.

Süüdistuse järgi omandas Laasme oma tuttavalt Peeter Kallaselt (40) vähemalt 200 grammi kokaiini, olles nimetatud tegevuse eelnevalt kooskõlastanud Konsaga. Veidi hiljem andis Laasme tellitud koguse narkootilist ainet edasi oma tuttavale Peetrile (38). Suurema osa omandatud kokaiinist viis Laasme seejärel vastavalt kokkuleppele Konsaga hoiule viimase elukohta, kusjuures kaks pakendatud müügikogust jättis enda sõiduautosse. Süüdistuse kohaselt andis Laasme ühe kaasavõetud kokaiinipakendi samal õhtul vahetult Konsa kätte, et viimane toimetaks selle ostjani. Laasmel kaasas olnud teise kokaiinikoguse võtsid politseiametnikud läbiotsimisel ära Laasme enda autost.

Laasmet ja Konsat süüdistatakse samuti selles, et nad omandasid Peetrilt (40) vähemalt 20 grammi kokaiini, toimetasid selle Konsa elukohta, kus kaalusid ja pakendasid aine tellimustele vastavateks müügikogusteks ning andsid osa sellest edasi samuti vutis tegev olnud Norman Kägole (26), kes temale esitatud süüdistusest nähtuvalt müüs suurema osa saadud narkootilisest ainest seejärel Tallinnas edasi mitmetele isikutele.

Kägo süüdistatakse veel suures koguses narkootilise aine – kokku vähemalt 35 grammi kokaiini – omandamises ning ühe grammi kaupa edasimüümises kahele isikule pikema aja vältel. Lisaks süüdistab riigiprokuratuur Kägo selles, et ta kohtumääruse alusel vahistatud isikuna põgenes konvoeerimise käigus Tallinna linnas.

Kokaiini hankinud Peetrile (40) esitas riigiprokuratuur süüdistuse suures koguses narkootilise aine korduvas ebaseaduslikus omandamises, valdamises, veos ja edasiandmises. Teist Peetrit (38), kellele Laasme süüdistuse kohaselt kokaiini edasi müüs, süüdistatakse suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus omandamises ja valdamises.

Kriminaalmenetluse käigus on tuvastatud teadmata päritoluga tulusid süüdistatavatel kokku üle 164 000 euro, mille puhul on alust eeldada, et raha on saadud kuritegude toimepanemise tulemusena ja käsitletav seega kriminaaltuluna. Kohtu määrustega on konfiskeerimise tagamiseks arestitud vara enam kui 230 000 euro väärtuses, sealhulgas sularaha, kuldehteid, helitehnikat ja üks kinnistu.

Kriminaalasja kohtueelset uurimist viis läbi keskkriminaalpolitsei ning menetlust juhtis riigiprokuratuur.

Oliver Konsa tuli 2012. aastal Nõmme Kalju jalgpalliklubi ridades Eesti meistriks. Pärast kahtlustuse saamist peatas Nõmme Kalju temaga lepingu. Konsa on 20 korral kuulunud ka Eesti jalgpallikoondisesse.

Kägo mängis veel mõned aastad tagasi Eesti jalgpallimeistrivõistluste teises liigas JK Kaitseliit/Kalev ridades. Aastatel 2009 ja 2008 pallis Kägo meistrivõitluste kolmandas liigas Nõmme Kalju kolmanda meeskonnas ridades ehk esindas sama klubi, mille esindusvõistkonna eest mängides tuli samuti vahi all viibiv Oliver Konsa Eesti meistriks. 2006. aastal pallis Kägo aga suisa meistriliigas, esindades toona FC Valga Warriori.

Tauno Laasme esindas mõned aastad tagasi meistrivõistluste teises liigas JK Kaitseliit/Kalev.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles