Eesti päästemeeskonna juht: lootus peab alati säilima, muidu me ei läheks sinna

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nepali katastroofipiirkonda lähetatud Eesti päästemeeskonna juht Kristian Sirp rääkis Postimehele antud videointervjuus, miks suundub missioonile just 15-liikmeline meeskond ning mis neid ootab seal ees.

Sirbi sõnul tingis meeskonna suuruse asjaolu, et see on optimaalseim arv mobiilse meeskonna jaoks. «Meil on meeskonnas viis meedikut, viis otsingu- ja (viis - toim) päästemeeskonna liiget ja sellega me saame ära katta võib-olla meie pilgu läbi kõige suurema vajaduse: kaardistada ära, mis hetkeolukord seal üldse on, aidata sellele kaasa,» selgitas ta.

Eesti rühma juht rääkis, et veel ei oska ta öelda, kuhu täpsemalt minnakse. «Mis me seal edasi teeme, seda me ei saa ise otsustada, kuna seal on kohal ka rahvusvaheline koordineerimismeeskond, kes püüab koordineerida riiki sisenevat rahvusvahelist humanitaarabi, ja ka meie peame lähtuma nendest reeglitest ja saame enda täpse ülesande sealt,» lisas Sirp.

Küsimusele, kui suur on tõenäosus leida veel ellujäänuid varingute alt kolmandal õnnetusjärgsel päeval, mil nad saabuvad piirkonda, vastas Sirp: «See lootus peab alati säilima, muidu me ei läheks sinna.»

Valitsus otsustas eile erakorralisel sidevahendite teel toimunud istungil saata päästemeeskonna Nepali. Missiooni pikkus on kuni 12 päeva ning see toimub koostöös Soome päästjatega. Eesti meeskond lendas varahommikul Soome ning sealt suundutakse edasi koos Soome kolleegidega Katmandusse.

Viimastel andmetel on tugeva maavärina tagajärjel hukkunud Nepalis üle 2500 inimese, muuhulgas teadaolevalt ka üks Eesti kodanik. Maavärina kese asus Nepali pealinnast Katmandust 80 kilomeetrit loodes. Tihedalt asustatud Katmandu orus elab ligi 2,5 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles