Roosimägi: Terrast valmistatakse ette kaitseväe juhataja ametipostiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Roosimägi.
Urmas Roosimägi. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Brigaadikindral reservis Urmas Roosimägi sõnul on kaitseministeeriumi kantsleri Riho Terrase peastaabi ülema ametisse panek vaid tema ettevalmistus järgmisel sügisel kaitseväe juhataja ametiposti jaoks. Ta ennustas, et aasta jooksul tehakse Terras kindraliks.

Roosimägi märkis, et Riho Terrase kaitseväeteenistusse tagasi minek ei ole tema jaoks uudis. Ta meenutas, et juba kaks aastat tagasi, kui Terras läks reservi kõrgemaks riigiametnikuks ja sai koloneli auastme, räägiti sellest, et see amet on ajutine ja ta tuleb kaitseväkke tagasi. «Tollal kõik osapooled seda ajakirjanduses eitasid,» lisas ta.

Roosimäe alluvuses väeosaülemana teeninud Terrast ei pidanud ta samas parimaks võimaluseks. «Ega Terrasel midagi viga pole, aga mina kahtlen, kas tema omadused lubavad tal edukalt täita seda ametit. Mulle ta on jätnud inimesest, kes on surface ehk pealispinnaline, ta ei lähene probleemidele sügavuti,» leidis Roosimägi. «Kui me vaatame tema tegevust kantsleri rollis – kas on millegagi silma paistnud või kõvasti hakkama saanud?»

«Minu isiklik arvamus on, et see on ettevalmistusetapp Terrase järgmiseks ametipostiks, see tähendab kaitseväe juhatajaks,» lausus Roosimägi.

Kaitseväe praeguse juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsa 5-aastane ametiaeg saab läbi järgmise aasta hilissügisel.

«Peastaabi ülema ja kaitseväe juhataja määramine on rohkem seotud poliitiliste otsustega, Terrase tõus kaitseväe juhatajaks pole sugugi kindel – see kõik sõltub sellest, kuidas parasjagu on tähtede seis, kes on peaminister, kes kaitseminister…» rääkis Roosimägi.

Praegu puuduvates pagunites Roosimägi kolonelleitnant Terrasel takistusi ei näe. «Kui praegu pannakse Terras 1. jaanuarist peastaabi ülemaks, siis järelikult peaks teda enne sügist kiiresti kindraliks tegema,» arutles ta. «Kaitseväe juhatajat vaadatakse kindralite seltskonnast, sest kaitsevägi on hierarhiline süsteem, kus reeglina koloneli kindralit juhtima panna ei saa,» selgitas ta.

«Aga ma ei välistaks ka seda võimalust, et Laaneots kaitseväe juhatajana jätkab,» lisas brigaadikindral.

Kaitseministeerium teatas täna, et kantsler Riho Terras naaseb kaitseväe tegevteenistusse peastaabi ülema ametikohale, senine Kaitseväe Peastaabi ülem brigaadikindral Neeme Väli saab Eesti järgmiseks sõjaliseks esindajaks Brüsselis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles