Ligi abiturientidele: elus on keeleeksameid teha vaja kogu aeg

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Alar Truu / Õhtuleht

Arusaadav eneseväljendus on eeldus, et olla osa Eesti ühiskonnast, omamoodi keeleeksameid tuleb elus teha kogu aeg, rääkis haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi täna hommikul abiturientidele edastatud tervituses enne esimest riigieksamit, milleks on eesti keele eksam. 

«Head eksamikirjutajad! Palju häid ideid jääb suhtlemise taha pidama, palju arusaamatusi kasvab välja sellest, et me teineteist täpselt ei mõista, sest ei valda mõtte väljendamiseks ega vastuvõtmiseks küllalt hästi keelt. Tänane eksam on vaid üks proovikivi – kas te suudate kõike, mida mõtlete selgelt kirja panna.

Tegelikult on elus omamoodi keeleeksameid teha vaja kogu aeg. Arusaadav eneseväljendus on eeldus, et olla osa Eesti ühiskonnast, sõltumata sellest, milline on kellegi kodune keel.

Loodan, et te pole eksamieelsetel päevadel üritanud sõnaraamatut pähe õppida, küll aga eeldan, et olete omandanud oskuse seda kasutada, olgu siis lehti pöörates või sõrmega ekraanil libistades. Õigekirjareeglid on olulised, kuid kaugeltki mitte kõige tähtsamad. Ja nemadki on siiski selleks, et öelda ja aru saada, olla vastastikku mõistetav. Hea keel on vahend, mis aitab veel paremaid ideid ellu viia. Loodan, et teie elus saab häid mõtteid olema rohkesti.

Tänavune eksamipäev on veidi teistsugune kui eelnevad. Samal ajal kui ühed teist sooritavad eesti keele eksamit, teevad teised, eesti keelt võõrkeelena õppinud, eesti keele kui teise keele eksamit. Täna on teil võimalus näidata neid oskusi, mis on teil juba olemas. Aga keskenduge sellele, et teie mõtted oleksid selged ja laused sisukad, et teie keel oleks väljendusrikas ja vastused oleksid mõistetavad.

Ärge muretsege, et te pole valmis või pole kõike jõudnud ära õppida. Keegi ei saa kunagi täiesti valmis, kunagi ei saa kõike lõpuni selgeks õppida ja kõigil on tarvis omandada uusi teadmisi iga päev. See eksam on vaid üks paljudest, mis elus ette tuleb.

Tänaseni on õppimine olnud teie elu põhitegevus. Kui te tööellu astute, siis avastate, et ka suur osa tööst on õppimine. Palju edu teile!»

Abiturientidel algas täna riigieksamite periood eesti keele ja eesti keele teise keelena riigieksamitega. Eksamiperiood lõppeb 21. mail matemaatika riigieksamiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles