Eestlased ootavad endiselt maavärina piirkonnast ärasaamist

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästekopter Nepali mägedes.
Päästekopter Nepali mägedes. Foto: AP / Scanpix

Maavärina ajal Nepalis viibinud Eesti kodanikud ootavad jätkuvalt katastroofipiirkonnast minemapääsemist, välisministeeriumile teadaolevalt ei ole seni õnnestunud ühelgi kodanikul pärast maavärinat riigist lahkuda.

Välisministeeriumi pressiesindaja sõnul ei ole seis võrreldes eilsega muutunud. Jätkuvalt on ministeerium teadlik 33 Eesti kodanikust, kes viibisid laupäeval toimunud maavärina ajal Nepalis. Teadaolevalt hukkus maavärinas üks Eesti kodanik. Nelja kodanikuga ei ole välisministeerium seni ühendust saanud, kuid see ei pruugi tähendada, et nendega on midagi juhtunud.

Teadaolevalt oli suurim Eesti kodanike turismigrupp Nepalis Sanberg Reiside rühm, kuhu kuulus üheksa inimest. Maavärinas hukkunud kodanik kuulus sellesse gruppi. Praegu on kolm inimest sellest matkarühmast Kathmandus hotellis, kuhu päästekopter nad  nädalavahetusel mägedest toimetas. Viis inimest ootavad endiselt Nepali pealinnast 60-70 kilomeetri kaugusel Langtangi orus päästekopterit.

Sandberg Reiside esindaja Kaarel Liivamäe ütles Postimehele, et viis turismigrupi liiget ootasid teisipäeval endiselt, et päästekopter nad mägedest minema toimetaks.

«Viimase info järgi on nendega kõik korras. Nad ootavad Langtangis koos kohalike elanikega politseipunktis päästekopteri saabumist. Kuigi nad asuvad pealinnast Kathmandust vaid 60-70 kilomeetri kaugusel, on seal maastik selline, et ilma kopterita piirkonnast minema ei pääse. Kuna mägedest ära pääseda soovivaid inimesi on palju, võtab see aega, kuni järjekord nendeni jõuab,» lausus Liivamäe ja lisas, et seda ei ole võimalik prognoosida, millal Eesti kodanikud mägedest Nepali pealinna jõuavad.

Reisifirma otsib ka võimalusi, kuidas Nepalis olevad matkarühma liikmed Eestisse toimetada. Liivamäe tõdes, et see ei ole lihtne, kuna Nepalist ära lennata soovivaid inimesi on palju ja Kathmandu lennujaama töö on halvatud.

«Praegu on meie jaoks kõige tähtsam, et mägedes olevad inimesed saaksid sealt ära,» lausus Liivamäe.

Nepali laupäeval tabanud maavärinas on elu kaotanud vähemalt 4300 inimest ning tuhanded inimesed on saanud vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles